Avstralski Sydney je prihod novega leta danes pozdravil z veličastnim ognjemetom, ki so si ga ogledale množice ljudi. Poleg več avstralskih mest je v leto 2024 že vstopila tudi Nova Zelandija, še pred tem pa nekatera tihomorska otočja.

Za ognjemet, ki je osvetlil nebo nad dvema znamenitostma mesta - pristaniškim mostom in operno hišo, je bilo uporabljene 8,5 tone pirotehničnih sredstev. Načrtovali so ga 15 mesecev, trajal pa je 12 minut. Množice ljudi so se na prizorišču začele zbirati že v zgodnjih jutranjih urah, da bi si zagotovili najboljša mesta za ogled, poroča britanski BBC.

Še pred tem je s pirotehničnim spektaklom novo leto pozdravil tudi novozelandski Auckland, kot prvi pa prebivalci tihomorskega otočja Kiribati.

Po Aziji in Arabskem polotoku bo nato v ponedeljek v novo leto vstopila tudi Evropa, kjer so napovedana številna praznovanja na prostem z glasbenim in drugim programom ter ognjemeti, ponekod z ekološko bolj prijaznimi svetlobnimi.

Eden od vrhuncev novoletnega praznovanja bo ponovno v New Yorku, kjer se na Times Squaru vsako leto zbere okoli milijon ljudi, ki zadnje sekunde letošnjega leta odštevajo ob tradicionalnem spustu kristalne krogle.

Kot zadnja bosta v ponedeljek ob 13. uri po srednjeevropskem času v novo leto vstopila nenaseljena Bakerjev in Howlandov otok v Tihem oceanu.

Praznovanja bodo zaznamovali tudi konflikti po svetu, med njimi že skoraj dve leti trajajoča vojna v Ukrajini, kot tudi na območju Gaze, ki jo je pred skoraj tremi meseci sprožil napad skrajnega palestinskega gibanja Hamas na Izrael.

Zaradi povečanih napetosti in možnosti terorističnih napadov so v nekaterih evropskih prestolnicah poostrili varnostne ukrepe. Nemške oblasti so tako okrepile varovanje znamenite kölnske katedrale, na francoskih ulicah pa bo v času silvestrovanj zaradi povečane teroristične grožnje za varnost skrbelo več kot 95.000 pripadnikov varnostnih sil.