Ob robu današnjega zasedanja kmetijskih ministrov se v Bruslju zbirajo kmetje s traktorji, ki niso zadovoljni z dosedanjim ukrepanjem Evropske unije. Ministri danes razpravljajo o odzivu na zahteve kmetov, ki sicer že več mesecev protestirajo v številnih članicah EU.

Zasedli glavne prometnice, zažigali pnevmatike pomešane z blatom

Več sto traktorjev je že zasedlo glavne prometnice v belgijski prestolnici, tudi v okolici institucij EU, prišlo pa naj bi jih še več. Na več krajih so zakurili ogenj, na cesto, ki povezuje staro mestno jedro z evropsko četrtjo, pa so stresli pnevmatike, pomešane z blatom.

Policija je zaradi napovedanih protestov med drugim zaprla več predorov in dve postaji podzemne železnice v bližini evropskih institucij. Ljudem je svetovala, naj se proti središču mesta ne odpravijo z avtomobili.

Kmetje so v Bruslju protestirali že v začetku meseca ob zasedanju voditeljev držav članic, vendar pa niso zadovoljni z dosedanjim ukrepanjem EU. Kot so v pozivu na proteste zapisali v sindikatu valonskih kmetov Fugea, je treba Evropsko komisijo "znova spomniti" na težave.

Zahtevajo izstop iz prostotrgovinskih sporazumov s tretjimi državami

Med drugim zahtevajo izstop iz prostotrgovinskih sporazumov s tretjimi državami, vključno z ustavitvijo pogajanj o sporazumu z južnoameriškim trgovinskim blokom Mercosur. Zahtevajo še regulacijo trgov, da bi zagotovili pravične cene in preprečili špekuliranje.

Zavzeli pa so se tudi za pravično skupno kmetijsko politiko, ki bi podprla ekološko kmetijstvo.

Kmetijski ministri članic, med njimi državna sekretarka na slovenskem kmetijskem ministrstvu Eva Knez, bodo danes v Bruslju razpravljali o odzivu na zahteve kmetov. Obravnavali bodo predloge Evropske komisije za zmanjšanje administrativnega bremena kmetov in določene kratkoročne ukrepe predvidoma tudi sprejeli.

Bruselj različne ukrepe pripravlja, potem ko so se v številnih evropskih državah kmetje odpravili na ulice, med drugim v Nemčiji, Franciji, Belgiji in Španiji, pa tudi v Sloveniji. Zahtevajo boljše cene za njihove proizvode, manj birokracije in določena odstopanja pri izpolnjevanju okoljskih ciljev. Kmete na vzhodu EU je medtem na ulice pognala tudi po njihovem mnenju nelojalna konkurenca iz Ukrajine, še poroča STA.