V Iranu so v sredo že šesti dan zapored potekali protesti po smrti 22-letnice v priporu zaradi kršenja strogih islamskih pravil oblačenja za ženske. Po uradnih podatkih, ki jih je danes objavila državna televizija, je v protestih umrlo 17 ljudi, po podatkih nevladne organizacije Iran Human Rights pa 31, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vlada naj bi na mirne proteste odgovorila z orožjem

Iranska državna televizija podrobnosti o smrtih ne navaja. Pred tem so iranski državni mediji poročali o sedmih mrtvih protestnikih in štirih mrtvih policistih.

Po podatkih nevladne organizacije Iran Human Rights s sedežem v Oslu je bilo v protestih ubitih najmanj 31 ljudi. “Iransko ljudstvo je šlo na ulice, da bi se borilo za svoje temeljne pravice in človeško dostojanstvo … in vlada je na te mirne proteste odgovorila z orožjem,” je poudaril direktor te nevladne organizacije Mahmud Amiri Mohadam. Po podatkih organizacije o protestih poročajo iz več kot 30 mest.

Medtem ko oblasti zavračajo kakršnokoli vpletenost varnostnih sil v smrti protestnikov, so glede smrti treh pripadnikov varnostnih sil v mestih Tabriz, Kazvin in Mašad v sredo povedali, da so bili ustreljeni ali ubiti z nožem. Eden je umrl med torkovimi protesti v mestu Širaz, so poročale iranske tiskovne agencije.

Mednarodne nevladne organizacije in tudi Združeni narodi so sicer obsodili okrutno zatrtje protestov. Organizacija za človekove pravice Amnesty International med drugim omenja uporabo solzivca, vodnih topov in gumijevk, s katerimi naj bi razgnali protestnike.

Agencija Fars je tudi poročala, da so oblasti od srede zvečer uvedle stroge omejitve pri uporabi interneta. Blokirale so dostop do družbenega omrežja Instagram in aplikacije za klepete Whatsapp, ki ju prebivalci najbolj pogosto uporabljajo, saj so v državi v zadnjih letih že blokirali številna družbena omrežja, med njimi Facebook, Telegram, Twitter in Tiktok.

Načelnik policije njeno smrt označil za nesrečen dogodek

Proteste je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini, ki jo je 13. septembra med družinskim obiskom v iranski prestolnici Teheran aretirala moralna in verska policija zaradi njene “neislamske” obleke – ker ni nosila oziroma po nekaterih navedbah ni pravilno nosila hidžaba, ki je zapovedan po strogih islamskih pravilih oblačenja v Iranu, in jo odpeljala na policijsko postajo. V priporu je omedlela in bila tri dni v komi, preden je v petek umrla v bolnišnici.

Načelnik teheranske policije Hosein Rahimi je v ponedeljek njeno smrt označil za “nesrečen dogodek” in zavrnil obtožbe, da jo je policija v priporu pretepala ali z njo slabo ravnala. Aktivisti medtem trdijo, da je umrla zaradi udarca v glavo, kar oblasti zanikajo in so obljubile preiskavo.

Protesti so se začeli takoj po njeni smrti, sprva zadržano, nato pa so se razširili po vsej državi v okoli 15 mest, od prestolnice Teheran do svetega šiitskega mesta Kom. Nekatere protestnice so pred vzklikajočo množico v znak protesta snele naglavne rute in jih zažgale v kresovih ali pa so si simbolično odrezale lase.

STA