Komisija za denar hrvaške centralne banke (HNB) primer že preučuje, so sporočili iz HNB Dodali so, da bo komisija o ugotovitvah obvestila javnost. Iz hrvaške vlade so v odzivu sporočili, da so celoten postopek vodili pri HNB.

V okviru priprav na pričakovani prevzem evra 1. januarja prihodnje leto so v petek v Zagrebu predstavili na razpisu izbrane hrvaške motive evrskih kovancev. Tako so sporočili, da bo na kovancu za en evro motiv kune, ob katerem bosta izpisana beseda Hrvatska in leto uvedbe evra 2023. Njegov avtor je magister uporabnih umetnosti Stjepan Pranjković.

Avtor prejel 70 tisoč kun nagrade

Za to je avtor prejel nagrado 70 tisoč kun, mediji pa so poročali, da je kuna skoraj enaka tisti na fotografiji škotskega fotografa Iana H. Leacha. Na dan je prišel tudi zapis Pranjkovića na Facebooku, v katerem je zaprosil za pomoč pri obdelavi te fotografija kune, navaja Hina.

Pranjković se še ni oglasil, za portal index.hr pa je škotski fotograf povedal, da ga glede njegove fotografije kune ni nihče kontaktiral. Menil je, da je očitno, da gre pri kuni s kovanca za kuno za njegovo fotografijo.

Na seji hrvaškega sveta za uvedbo evra so sicer v petek predstavili tudi izbrane motive za kovance za dva evra ter 50, 20 in 10 centov.

Guverner HNB Boris Vujčić je takrat napovedal, da bodo v kratkem začeli izdelovati orodja za izdelavo kovancev in poskusne odlitke. Po milijonu kosov za vsak kovanec pa bodo začeli množično proizvodnjo kovancev. Papirnati denar bodo tiskali v tujini.

Hrvaška načrtuje, da bo evro prevzela 1. januarja prihodnje leto. Pri HNB ocenjujejo, da bodo Hrvati ob uvedbi evra vrnili približno 1,1 milijarde kovancev za kuno in več kot 500 milijonov bankovcev. Bankovce bo za evre mogoče zamenjati v neomejenem roku, kovance pa v treh letih od dneva uvedbe evra.