Europol danes razkriva podrobnosti delovanja 821 kriminalnih združenj, ki ogrožajo Evropsko unijo. Združbe imajo več kot 25.000 članov in neposredno vplivajo na življenja evropskih državljanov, so posvarili. To je prvo poročilo, v katerem so identificirali in analizirali kriminalne združbe na podlagi podatkov iz vseh držav EU.

Analiza naj bi pripomogla k učinkovitejšemu boju proti organiziranemu kriminalu, je dejala vodja Europola Catherine De Bolle: "Kriminalci uspevajo v tajnosti, ampak mi to spreminjamo," je dodala.

Glede na njihove ugotovitve je organizirani kriminal vseprisoten in še naprej predstavlja veliko grožnjo notranji varnosti Evropske unije.

Legaliziranje denarja z investicijami

V poročilu so se osredotočili predvsem na najbolj nevarna združenja in njihov način delovanja. Gre za profesionalne in mednarodne organizacije, ki se znajo prilagajati. Posvarili so, da ta združenja ne delujejo v izoliranem svetu kriminala, ampak imajo neposreden vpliv na življenja državljanov EU. Kot primer so med drugim izpostavili mafijsko družino 'Ndrangheta, ki dobiček iz preprodaje drog in orožja med drugim investira v nepremičnine, trgovine ali hotele. To pa je praksa tudi številnih drugih kriminalnih združenj.

Njihov glavni vir dobička je preprodaja drog. Vsako drugo združenje se namreč ukvarja s tem, pretežno preprodajajo kokain, v večjih količinah pa tudi sintetične droge in marihuano. Poleg tega se ukvarjajo še s prevarami, vlomi in krajo ter trgovino z ljudmi, kot je na primer tihotapljenje migrantov.

Grožnjo predstavlja infiltracija v legalni poslovni svet

Po oceni Europola pa največjo grožnjo predstavljajo infiltracije kriminalcev v legalni poslovni svet, pri čemer je njihov cilj prikriti kazniva dejanja ter oprati dobiček. Glede na poročilo 86 odstotkov mrež uporablja legalne poslovne strukture, velika večina se jih ukvarja s korupcijo in nasiljem.

Najbolj aktivne so združbe v Belgiji, Nemčiji, Italiji, Španiji in na Nizozemskem. Vse bolj v ospredje prihaja tudi Dubaj, ki je postal zunanje koordinacijsko središče, kjer se med drugim zbirajo organizatorji in posredniki, ki nato pomagajo načrtovati aktivnosti. Kljub temu pa Dubaj ni varno zatočišče za kriminalce, saj se tudi tam dogajajo aretacije, dodajajo pri Europolu.