Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, ki je pred tem izpostavila, da se je v unijo zaradi vojne v Ukrajini zateklo že okoli milijon beguncev in da se je treba pripraviti na prihod na milijone ljudi, je odločitev opisala kot “zgodovinsko”.

Notranji ministri so se danes enotno strinjali o aktiviranju direktive oziroma mehanizma o začasni zaščiti, sprejeli so kompromisni predlog, pa je povedal slovenski notranji minister Aleš Hojs.

Vsaka članica EU lahko za begunce poskrbi na svoj način

Začasna zaščita z vsemi pravicami se bo zagotovila ukrajinskim državljanom, tistim, ki so bili že v Ukrajini begunci, in tistim, ki so v Ukrajini bivali na podlagi dovoljenja za delo, je pojasnil slovenski minister.

Ob tem lahko vsaka članica unije po Hojsovih navedbah za begunce poskrbi tudi na svoj način, vendar pa pri tem ne sme zniževati ravni zaščite, ki jo določa evropska zakonodaja.

Direktivo o začasni zaščiti iz leta 2001 je unija sprejela v odziv na takratno množico beguncev iz BiH in s Kosova zaradi vojne na območju bivše Jugoslavije. Uporabila je ni še nikoli.

Direktiva določa ravnanje v primeru množičnega nenadnega prihoda razseljenih oseb iz določene države. Beguncu s kriznega območja zagotavlja pravico do takojšnje vsesplošne začasne zaščite v članici unije, brez odobrene prošnje za azil.

STA