Zunanji ministri Evropske unije so na neformalnem zasedanju na Brdu pri Kranju določili pet meril, od katerih bo odvisno sodelovanje EU s talibani, ki so prevzeli oblast v Afganistanu, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Najpomembnejša točka razprave o Afganistanu, ki so jo ministri začeli v četrtek, končali pa danes dopoldne, je bila, kako ravnati v odnosu z novo vlado v Afganistanu pod vodstvom talibanov, ki so na oblast prišli sredi avgusta, je v povzetku razprave v izjavi za novinarje povedal Borrell. Ob tem je poudaril, da ne gre za formalne zaključke zasedanja sveta, saj je zasedanje ministrov, ki še poteka, neformalno.

Pet meril za sodelovanje

Po njegovih besedah bo sodelovanje s talibani, ki bo operativno, odvisno do njihovega izpolnjevanja petih meril. Prvo merilo je, da Afganistan ne bo “baza za izvoz terorizma v druge države”. Drugo pa bo spoštovanje človekovih pravic, vladavine prava in svobode medijev.

Tretje merilo, o katerem so se dogovorili zunanji ministri, bo po besedah visokega zunanjepolitičnega predstavnika vzpostavitev vključujoče vlade, ki bo nastala na podlagi pogajanj vseh političnih sil v državi.

Omogočanje zapuščanja države

Omogočanje prostega dostopa za humanitarno pomoč bo četrto merilo, je povedal Borrell. Zadnje merilo pa bo upoštevanje zagotovil, ki so jih podali talibani, da bodo lahko tuji državljani in Afganistanci, ki bodo to želeli, zapustili državo.

Zunanji minister Anže Logar, ki skupaj z Borrellom gosti srečanje, je poudaril, da bodo ti pogoji okvir za vse nadaljnje razprave na ravni EU.

“Članice smo pooblastile visokega predstavnika in službo za zunanje delovanje, da centralizira odnose do vlade, ki se oblikuje v Kabulu,” je povedal. Dodal je, da so se strinjali s pomenom spremljanja napredka glede meril oziroma pogojev.