Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je na propalestinskem shodu v Istanbulu, ki se ga je po njegovih navedbah udeležilo milijon in pol ljudi, za vojno v Gazi okrivil Zahod. V kritičnem govoru na protestu, ki ga organizira njegova Stranka za pravičnost in razvoj, je Izraelce označil za vojne zločince, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Erdogan velja za enega najtesnejših mednarodnih zaveznikov Palestine

Turški predsednik je izzval zahodne voditelje z očitkom, da ponovno ustvarjajo “vzdušje križarskih vojn”. Erdogan se je obregnil tudi ob dvojna merila Zahoda, ki da “hkrati žaluje za otroki, ubitimi v Ukrajini in ne obsodi pobojev civilistov v Gazi”. “Vsaka država ima pravico, da se brani. A to kar se dogaja v Gazi, ni samoobramba, temveč pokol,” je še dodal Erdogan.

Protest na nekdanjem letališču Atatürk poteka dan pred 100. obletnico ustanovitve Turške republike. Kljub temu, da je Erdogan dejal, da se je shoda udeležilo milijon in pol ljudi, AFP navaja, da naj bi jih bilo nekaj sto tisoč. Erdogan po več kot dvajsetih letih na čelu Turčije velja za enega najtesnejših mednarodnih zaveznikov Palestine, navaja AFP.

Propalestinski protesti v več državah, številni udeleženci aretirani

Policija je v petek v Berlinu razgnala več nedovoljenih propalestinskih protestov, več kot sto protestnikov je bilo pred Brandenburškimi vrati tudi aretiranih. Protestniki so se danes začeli zbirati tudi v Londonu, kjer se jih je prejšnjo soboto zbralo več kot 100.000. Berlinske oblasti so prepovedale večino propalestinskih zborovanj in protestov, saj naj bi predstavljali varnostno grožnjo, ker bi “lahko protestniki vzklikali protiizraelska ali antisemitska gesla”. Protesti, ki so jih oblasti odobrile, je policija podrobno spremljala.

Množične proteste danes pričakujejo tudi v Veliki Britaniji. Največ propalestinskih protestnikov naj bi se zbralo v Manchestru, Glasgowu in Londonu, kjer se je množica s slogani, kot je “Osvobodite Palestino, končajte izraelsko okupacijo”, danes popoldne začela zbirati ob reki Temzi, poroča britanski BBC. Na londonskih ulicah je v pripravljenosti več kot tisoč policistov, kar je približno toliko kot prejšnjo soboto, ko je bilo aretiranih nekaj deset ljudi.

V petek zvečer so aretacije doletele tudi protestnike na glavni železniški postaji v New Yorku, kjer so proti izraelskemu bombardiranju Gaze protestirali večinoma judovski Newyorčani. Po navedbah newyorške policije je bilo aretiranih vsaj 200 ljudi, po podatkih organizatorjev pa jih je policija pridržala več kot 300, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na družbenih omrežjih so zaokrožili posnetki aretiranih protestnikov v lisicah, ki so nosili majice z napisi, kot je “Ne v našem imenu”. Protest na glavni železniški postaji so sicer organizirali pripadniki skupine Judovski glas za mir, ki so sede zavzeli glavno dvorano na postaji.

Izrael nadaljuje kopensko operacijo v Gazi

Enote izraelske vojske po petkovi naznanitvi širjenja kopenskih operacij ostajajo prisotne na območju Gaze, je danes potrdil tiskovni predstavnik vojske. Obenem nadaljuje močno bombardiranje območja, kjer so prekinjene komunikacijske povezave. O izgubi stika s svojimi predstavniki poročajo številne mednarodne organizacije.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je kasneje dejal, da je vojna Izraela s palestinskim gibanjem Hamas “vstopila v novo fazo”. “Minulo noč so se tresla tla v Gazi. Napadli smo pod zemljo in nad zemljo,” je dejal v video sporočilu, s čimer je imel v mislih mrežo podzemnih tunelov, ki jih je zgradil Hamas in so bili med drugim tarča obstreljevanja minulo noč. “Navodila silam so jasna: akcija se nadaljuje do nadaljnjega,” je še zatrdil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Vojska tokrat ni prvič izvedla kopenskih operacij na območju Gaze, so pa bile te doslej, med drugim v sredo in četrtek ponoči, vedno omejene. Še vedno sicer ni jasnega odgovora, ali gre tokrat za začetek ofenzive, ki jo Izrael napoveduje vse od Hamasovega napada 7. oktobra. Glede na nekatere navedbe izraelskih in ameriških predstavnikov naj bi še vedno šlo le za omejen vdor.

Organizacije izgubile stik s sodelavci

Že od petka so sicer na območju blokirane Gaze prekinjene tudi vse komunikacijske in internetne povezave, kar naj bi bila posledica bombardiranja, zaradi česar informacije od tam prihajajo le s težavo. Med drugim tako niti niso znani podatki o žrtvah obstreljevanja minulo noč, ki je bilo osredotočeno na sever Gaze in naj bi bilo eno najsilovitejših doslej.

Stik s sodelavci na območju Gaze, kjer vladajo vse slabše humanitarne razmere, so izgubile številne mednarodne organizacije. Med drugim je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v petek javila, da nima več stika s sodelavci, zdravstvenimi ustanovami in drugimi partnerji. Pozvala je k takojšnji humanitarni prekinitvi ognja.

Podobno so sporočili tudi iz Unicefa, Svetovnega programa za hrano, pa tudi iz humanitarnih organizacij, kot sta Save the Children in Zdravniki brez meja. V organizaciji Human Rights Watch so medtem opozorili, da bi zaradi prekinitve komunikacij lahko ostali prikriti vojni zločini, kar bi še prispevalo k nekaznovanosti za kršitve človekovih pravic.

Tehnološki milijarder Elon Musk danes sporočil, da bi lahko pri vzpostavitvi komunikacij pomagal satelitski komunikacijski sistem Starlink njegovega podjetja SpaceX. “Starlink bo podprl povezanost mednarodno priznanih humanitarnih organizacij v Gazi,” je zapisal na omrežju X. Podrobnosti ni navedel.

Še vedno sicer rakete na izraelska mesta izstreljuje tudi Hamas. V bližini območja Gaze so se danes večkrat oglasile sirene, ki opozarjajo na zračne napade, Hamas je tudi prevzel odgovornost za obstreljevanje vasi Zikim, še piše dpa.

STA