Danska je na ravni Evropske unije predlagala program za postopno odpravo bencinskih in dizelskih avtomobilov, ki bi po letu 2030 tudi omejil njihovo prodajo. Slovenija se je na predlog odzvala s pomisleki, poroča Siol.

Pomisleki celo o prepovedi prodaje novih vozil

Strategija Danske pa na ne bi bila revolucionarna, saj so podobne načrte v svoje strategije zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov zapisale številne države članice Evropske unije. Danci so predlagali strategijo za postopno ukinjanje vozil s klasičnimi bencinskimi in dizelskimi motorji, še pišejo, strategija pa bi postavila temelje tudi močni omejitvi (ali celo prepovedi) prodaje novih tovrstnih vozil od leta 2030.

Do leta 2030 znižati izpuste CO2 za 40 odstotkov

Nova predsednica Evropske komisije Ursula van der Leyen želi Evropo do leta 2050, še poročajo, razviti v prvo celino z nevtraliziranimi toplogrednimi izpusti. Takšno usmeritev podpira že vsaj 18 držav članic, med podpisnicami je tudi Slovenija. Danska delegacija je poudarila, da v Evropi naraščajo izpusti prav transportnega sektorja, zato je zato treba za dosego želenih ciljev sprejeti ustrezne ukrepe. Že do leta 2030 si želi EU znižati izpuste CO2 za 40 odstotkov.