Preiskava strmoglavljenega drona, ki je pred več kot mesecem dni strmoglavilo v Zagreb, je zaključena. Zagrebško tožilstvo je namreč po strmoglavljenju drona na tamkajšnjo soseko Jarun odredilo več preiskav, zdaj pa so znani rezultati: dron je nosil bombo. Vrsta bombe, ki je bila na letalu, ima sicer prostora za med 40 do 46 kilogramov vojaškega eksploziva TNT.

Kot poročajo hrvaški mediji, je Zagrebško županijsko državno odvetništvo izdalo odredbe za izvedbo več vrst izvedenskih mnenj, zaprošeno je bilo tudi mnenje letalsko-tehnične stroke.

Opravljene so bile kemijske in fizikalne preiskave, mnenje je prispevala tudi vojaška stroka.

Dron je bil oboroženo z zračno bombo, ki je eksplodirala, ko je udarila ob tla, ni pa vsebovala vojaškega eksploziva, kot je na primer TNT, so sporočili predstavniki državnega tožilstva v Zagrebu. Kot so pojasnili, še niso ugotovili, kaj točno je eksplodiralo. Na mestu strmoglavljenja drona so našli ostanke zračne bombe OFAB 100-120 in vžigalnika AVU-ET 350F, ki je bil nameščen na sprednji strani zračne bombe.

V kraterju našli 45 kovinskih fragmentov

Letalnik je strmoglavil 10. marca v bližini študentskega doma nedaleč od jezera Jarun in je za seboj pustil velik krater. V kraterju, ki je v premeru meril 5,5 metra in je bil globok 1,5 metra, so našli 45 kovinskih fragmentov, je povedala Ivana Bačić s centra za kriminalistične preiskave Ivan Vučetić.

Lahko rečemo, da je ob padcu letalnika in njegovem udarcu ob tla prišlo do eksplozije eksplozivnega sredstva. Po tehničnih podatkih, ki so dostopni, bi takšna bomba v sebi morala imeti do 46 kilogramov eksploziva TNT, za katerega je značilna počrnitev, kar je posledica negativne bilance kisika. Takšnih sledi nismo našli,” je pojasnila.

Dodala je, da je nedvomno, da je ob padcu letalnika prišlo do eksplozije zaradi aktiviranja improviziranega eksplozivnega sredstva, ki je bil del zračne bombe, in eksplozivne snovi, ki pa ne pripada skupini tradicionalnih vojaških eksplozivov ali gospodarskih razstreliv.

Neuradno gre za škodo v višini 600.000 kun

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal okrajni državni tožilec Jurica Ilić,  je s pomočjo raziskav bilo ugotovljeno, da je šlo za zračno bombo z vžigalnikom in imajo le podatke o vzroku strmoglavljenja in škodi drona. Sicer preiskave še potekajo. Načelnik Sektorja kriminalistične vojaške policije brigadir Jadranko Karlušić je povedal, da je skupna škoda neuradno ocenjena na 600.000 kun (80.000 evrov).

Na vprašanje, kakšen eksploziv točno je nosil letalnik, predstavniki državnega tožilstva, vojske in stroke niso mogli odgovoriti, niti verjetno ne bodo mogli v prihodnje.

Prav tako niso pojasnili, ali je letalnik nosil 40 kilogramov eksploziva ali ne. Še vedno pa ni znano niti to, od kod je priletel letalnik. To vprašanje ni bilo del te preiskave, so pojasnili. Dodali so, da so črno skrinjico našli, a je bila zelo poškodovanja, medij, na katerem je zapis, pa je popolnoma uničen.