Ameriška filmska akademija bo danes v Hollywoodu podelila 92. filmske nagrade oskar. Za največje favorite veljajo Joker Todda Phillipsa z 11 nominacijami ter filmi Irec Martina Scorseseja, 1917 Sama Mendesa in Bilo je nekoč v Hollywoodu Quentina Tarantina s po 10 nominacijami. Hude kritike padajo na izbor, zaradi očitnega pomanjkanja ženskih nominirank.

Oskar za najboljši film

Za najboljši film je nominiran Joker, za režijo Phillips, za zlat kipec za najboljšo moško vlogo pa se poteguje Joaquin Phoenix, ki je za upodobitev Jokerja že prejel zlati globus in britansko bafto.

Filmi Irec, zgodba z bojišča prve svetovne vojne z naslovom 1917 in Bilo je nekoč v Hollywoodu so nominirani v kategorijah za najboljši film in režiserja, Leonardo di Caprio pa je za film Bilo je nekoč v Hollywoodu nominiran za najboljšo glavno moško vlogo.

Za oskarja za najboljši film so nominirani še Ford proti Ferrariju režiserja Jamesa Mangolda, Jojo Rabbit v režiji Taike Waititija, Čas deklištva v režiji Grete Gerwig, Zakonska zgodba v režiji Noaha Baumbacha in južnokorejski film Parazit v režiji Bong Joon-hoja. Ta je tudi v tekmi za režijskega oskarja.

Nagrada za glavno moško vlogo

Za nagrado za najboljšo glavno moško vlogo so poleg Phoenixa in Di Capria nominirani še Antonio Banderas v filmu Bolečina in slava Pedra Almodovarja, Adam Driver za Zakonsko zgodbo in Jonathan Pryce v filmu Dva papeža Fernanda Meirellesa.

Kritike zaradi neravnotežja moških in ženskih nominirancev

Kot edina temnopolta igralka je nominirana Cynthia Erivo iz filma Harriet; za oskarja za glavno žensko vlogo se potegujejo še Scarlett Johansson za Zakonsko zgodbo, Saoirse Ronan za vlogo v filmu Čas deklištva, Charlize Theron v filmu Bombshell in Renee Zellweger za portret pevke in igralke Judy Garland v biografski drami Judy.

Neuravnoteženo razmerje med pretežno moškimi nominiranci in zelo malo ustvarjalkami je že sprožilo kritike.