Madžarski premier Viktor Orban je včeraj, 14. januarja 2022, na državnem radiu napovedal nove zajezitvene ukrepe za pandemijo covida-19. S 15. februarjem se bodo spremenila pravila glede uporabe covidnega potrdila. Po novem prebolevniki ne bodo več izenačeni s cepljenimi. Covidnega potrdila tako tisti, ki so covid preboleli, niso pa cepljeni, ne bodo več mogli pridobiti.

Covidno potrdilo bodo od sredine februarja prejeli le še tisti, ki so bili trikrat cepljeni, ali tisti, ki so drugi odmerek prejeli v manj kot šestih mesecih.

Obenem bodo na Madžarskem čas karantene z 10 skrajšali na 7 dni. V primeru negativnega testa na okužbo bo karanteno mogoče prekiniti po 5 dneh. V primeru karantene v šolah necepljeni otroci ne bodo mogli fizično prisostvovati pouku.

Vlada podpira četrti odmerek cepiva

Po Orbanovih besedah madžarska vlada podpira četrti odmerek cepiva proti covidu-19. Že v četrtek je sporočila, da bo zaradi hitro naraščajočega števila okužb v državi državljanom ponudila četrti odmerek. Orban je po poročanju STA zagotovil, da je kljub naraščanju števila okužb v bolnišnicah na voljo dovolj zmogljivosti, prav tako je dovolj cepiva.