Človeška ribica je postala svetovni rekorder. Sicer živi v podzemnih vodah kraškega reliefa Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Črne Gore. Prilagodila se je življenju v popolni temi, ima bledo kožo in nima razvitih oči. Živi lahko več desetletij, tudi do sto let.

Do sedaj so znanstveniki preiskovali primerke, ki so živeli v ujetništvo, saj življenje v naravnem okolju, otežuje njihovo raziskovanje. Opravljena je bila prva raziskava človeških rib v naravi, poroča New Scientist.

Spremljali 19 primerkov

Sledili so primerom, ki živijo v jami Vruljak v Bosni. Med leti 2010 in 2018 so večkrat odšli v omenjeno jamo in označevali človeški ribice tako, da so jim vbrizgali črni pigment. Vsakič, ko so se vrnili v jamo, so pregledali, kjer se nahajajo označeni primerki. Skupno so spremljali 19 človeških rib.

Ena izmed rib se ni premaknila več kot sedem let

Večina od rib pa se je iz prvotnega položaja prestavila za manj kot 10 metrov, v povprečju pet metrov na letu. Najbolj aktivna ribica se je v 230 dneh premaknila 38 metrov. Rekorderka pa je na istemu mestu ostala kar 2569 dni, kar pomeni, da je na istem mestu bila več kot sedem let.

Raziskovalci so sicer priznali, da obstaja možnost, da so bile človeške ribe bolj aktivne kot kažejo njihova beleženja, saj niso mogli slediti njihovim vsakodnevnim aktivnostim. Možno je, da so se gibale v zelo omejenem območju. Takšen neaktiven način življenja je značilen za človeške ribice, sak so plenilci, ki uporabljajo strategijo sedi in čakaj.

Sicer se prehranjujejo z malimi raki, ki se pa le redko pojavijo. Tako med tem, ko čakajo na ulov, ribe varčujejo z energijo tako da so na miru in s tem upočasnijo metabolizem vse dokler se plen ne približa. Tako lahko preživijo brez hrane tudi do več let.