Britanski znanstveniki so nedavno vlado opozorili, da so Kitajci najverjetneje zakrivali resnične številke okuženih s koronavirusom. Po uradnih podatkih je bilo na Kitajskem okuženih 81,470 ljudi, po ocenah britanskih znanstvenikov pa bi te številke utegnile biti kar med 15- do 40-krat višje. Mar to pomeni, da je bilo na Kitajskem realno okuženih več kot 3 milijone ljudi? Britanska vlada je bila ob tovrstnih napovedih precej besna.

Huawei ne bo pomagal pri izgradnji 5G omrežja 

Britanski premier Boris Johnson, ki je prav tako okužen s covid-19, naj bi si posledično premislil glede izgradnje 5G omrežja v Veliki Britaniji s strani mobilnega kitajskega velikana Huawei. Kitajska, ki lahko Evropi v boju proti koronavirusu izdatno pomaga, pa naj bi s tem še utrdila svojo gospodarsko moč.

Četudi je Johnson najprej po nasvtih svojega epidemiologa navijal za prekuženje prebivalstva, tako da bi se jih okužilo čimveč, se je pomanjkanje vsakršnih ukrepov očitno maščevalo. Doslej se je okužilo 19,522 ljudi, 1,228 jih je umrlo.

Kitajska oprema vprašljive kakovosti

Obenem se je pojavil problem glede učinkovitosti mask, uvoženih s Kitajske. Nizozemci umikajo kitajske maske iz bolnišnic, saj naj ne bi ustrezno varovale. Nekatere ne morejo v celoti pokriti obraza, spet druge pa imajo neučinkovite filtre. Tudi testi naj ne bi bili učinkoviti. Španija je nedavno zavrnila kar 600.000 testov, o istem problemu poročajo tudi s Turčije.