Pred nekaj tedni so brazilski lokalni mediji poročali o več primerih napadov na opice – vključno z incidentom, ko je bilo v naravnem rezervatu v zvezni državi Sao Paulo zastrupljenih 10 opic. Kot so potrdili, so ljudje opice zastrupljali zaradi strahu pred opičjimi kozami. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je kmalu po tem naznanila, da bodo zaradi zmede in stigme spremenili ime “opičje koze”. Toda hkrati jih skrbi, da bo sprememba povzročila še večji kaos.

Več smrti živali, ki sploh niso povezane z nedavnim širjenjem bolezni

Najbolj razširjen napad na opice je bil v zvezni državi Sao Paulo, kjer je bilo v manj kot enem tednu zastrupljenih 10 opic, toda sodeč po poročanju lokalnih medijev so podobne incidente zabeležili tudi v drugih mestih. Ljudje naj bi opice zastrupljali ali vanje metali kamne. Država je sicer ena izmed bolj prizadetih zaradi virusa, beležijo že več kot 5000 primerov, po podatkih brazilskega ministrstva za zdravje sta zaradi bolezni umrli že dve osebi. Brazilija je ena izmed redkih držav, kjer zaradi bolezni beležijo smrten primer, toda številke niso tako velike, da bi bil velik povod za paniko, zato se WHO boji, da se lahko podobno začne dogajati tudi v drugih državah.

WHO ob tem ostro obsoja napade na opice in pojasnjuje, da se prenos, ki ga opažajo, dogaja med ljudmi, zato ni nobene podlage za napade nad opice. Bolezen se sicer lahko širi tudi z živali na ljudi, ampak nedavni izbruh, ki ga beležijo po svetu, se prenaša med ljudmi. “Ljudje vsekakor ne bi smeli napadati živali,” je dejala Margaret Harris, tiskovna predstavnica organizacije.

Opičje koze, ki jih povzroča virus opičjih koz, se po podatkih WHO prenašajo z ene osebe na drugo prek kapljic, kontaminiranih predmetov in tesnega stika z okuženo osebo.

Opičje koze – v angleščini “monkeypox” imajo ponesrečeno ime, toda kot pojasnjujejo na WHO, za to bolezen nikakor niso krive opice. Ime so dobile, ker so virus znanstveniki na Danskem prvič našli v opicah. Prenašajo ga sicer številne živali, vključno s podganami, polhi in vevericami in opice sploh niso med glavnimi prenašalci bolezni. Večina primerov prenosa z živali na človeka je vezanih na glodavce. Trenutni izbruh je posledica prenosa med ljudmi, širi se predvsem med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Bi sprememba imena na tej točki še sploh pomagala?

Strokovnjaki se na splošno strinjajo, da so opičje koze v najboljšem primeru nepopolno ime za bolezen, vendar obstaja veliko razprav o tem, ali bi sprememba imena na tej točki koristila, škodila ali sploh kaj vplivala na percepcijo. Strokovnjaki se bojijo, da bi veljala zmeda. Obstajajo tudi praktični pomisleki, saj nekatere raziskovalce skrbi, kako bi lahko sprememba imena bolezni, ki je bila dokumentirana že več kot 60 let, škodila kontinuiteti znanstvenih raziskav bolezni. Drugi pravijo, da je skoraj nemogoče najti edinstveno ime, ki je dovolj preprosto, da o njem razpravlja javnost in ne povzroča polemik.

Najpogostejši argument v prid spremembi imena je, da je zmedeno in netočno, saj opice ne širijo bolezni. Drug razlog je prepričanje, da opičje koze spodbujajo stigmatizacijo afriških držav, kjer je bila bolezen endemična, in spominja na “bolečo in rasistično zgodovino” temnopoltih primerjav z živalmi.

Strokovnjaki pravijo, da je lahko postopek preimenovanja bolezni mukotrpen in da lahko traja več mesecev ali celo let. Medtem so nekateri zdravstveni organi začeli uporabljati svoje alternative – kalifornijski zdravstveni oddelek jih imenuje MPX, nekaj drugih držav pa uporablja hMPXV.

Priljubljen predlog za novo ime je TRUMP-22

WHO je najprej pred dobrim mesecem organizirala srečanje z več znanstveniki, kjer so razpravljali o najboljših praksah poimenovanja bolezni. Nato je organizacija eno različico opičjih koz preimenovala v Clade I in drugo v Clade II ter kmalu po napadih na opice ustvarila odprt forum, kjer lahko ljudje predlagajo alternative za spremembo imena virusa opičjih koz. Podrazličica Clade II je sicer tista, ki velja za glavnega krivca za svetovni izbruh.

En od doslej bolj priljubljenih predlogov je Mpox. Predlog je vložil Samuel Miriello, direktor organizacije za zdravje moških RÉZO, ki to ime že uporablja v svojih kampanjah ozaveščanja v Kanadi. “Ko odstranite podobe opic, se zdi, da ljudje hitreje razumejo, da je treba zadevo vzeti resno,” je povedal za tiskovno agencijo Reuters.

Drug zelo priljubljen predlog je TRUMP-22. Njegov avtor je predlog pojasnil s tem, da pomeni “strupeni izpuščaj neprepoznanega skrivnostnega porekla iz leta 2022”.

Drug zelo priljubljen predlog je TRUMP-22. Njegov avtor je predlog pojasnil s tem, da pomeni “strupeni izpuščaj neprepoznanega skrivnostnega porekla iz leta 2022“.

Ali sprememba imena sploh zaradi upada primerov ne bo več aktualna?

Pomembno je sicer omeniti, da kot pojasnjuje WHO, lahko sprememba imena traja tudi več let, število opičjih koz pa se v zadnjem času pomembno zmanjšuje. Tako da bodo morda znanstveniki spremembo imena opustili, če se širjenje umiri do mere, da ime ne bo več tako pomembno.