Globalno

Biden potezo Rusije označil za “popolnoma neodgovorno”

Uredništvo , 17.06.23 ob 19:01

Iz Kremlja so medtem v začetku meseca sporočili, da Rusija ostaja odprta za dialog z ZDA o nadzoru jedrskega orožja.

Biden potezo Rusije označil za “popolnoma neodgovorno”

Nič ne kaže na to, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja, je v petek, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin potrdil namestitev prvih kosov taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji, dejal ameriški državni sekretar Antony Blinken. Predsednik ZDA Joe Biden je medtem danes to potezo Rusije označil za “popolnoma neodgovorno”.

Ne vidijo znakov, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja

“Ne vidimo nobenih znakov, da se Rusija pripravlja na uporabo jedrskega orožja,” je dejal Blinken, ki se bo v nedeljo in ponedeljek mudil na obisku v Pekingu. Dodal je, da za zdaj ni razloga, da bi ZDA spremenile svojo jedrsko držo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je rusko nameščanje jedrskega orožja v sosednji Belorusiji označil za ironično, saj da je Putin rusko invazijo na Ukrajino utemeljil kot ukrep, s katerim želi Moskva Kijevu preprečiti pridobitev tovrstnega orožja. Odločitev beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, da dopusti namestitev v svoji državi, pa je označil za neodgovorno in provokativno.

Ameriški predsednik Biden je medtem danes rusko nameščanje jedrskega orožja v Belorusiji označil kot “popolnoma neodgovorno”, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. To je dejal novinarjem v vojaški bazi Andrews pri Washingtonu pred vkrcanjem na letalo, s katerim se je odpravil v Philadelphio na prvo zborovanje v okviru kampanje za predsedniške volitve prihodnje leto.

Pot Ukrajine v NATO ne bo lahka

Spregovoril je tudi o vstopanju Ukrajine v zvezo Nato in zatrdil, da ta pot za Kijev ne bo lahka. “Izpolniti morajo enake standarde kot ostale države. Zato jim tega ne bomo olajšali,” je dejal Biden. Povabilo Ukrajini v zavezništvo naj sicer za zdaj še ne bi bilo na mizi zaveznic, bi pa na prihajajočem vrhu Nata v Vilniusu sodelovanje lahko okrepili s prvim zasedanjem sveta Nato-Ukrajina.

Putin je v petek na gospodarskem forumu SPIEF v Sankt Peterburgu potrdil, da je Rusija v Belorusiji namestila prve kose taktičnega jedrskega orožja. Tesen Putinov zaveznik Lukašenko je že prejšnji mesec dejal, da je Rusija začela nameščati jedrsko orožje v njegovi državi, česar pa v Moskvi vse do petka niso potrdili.

Iz Kremlja so medtem v začetku meseca sporočili, da Rusija ostaja odprta za dialog z ZDA o nadzoru jedrskega orožja. Vendar pa, kot so pojasnili, v Moskvi čakajo na otipljive predloge Washingtona po diplomatski poti.

kvalifikacije
Slovenski košarkarji nadigrali še Izraelce
serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26