Konec leta mnoge države izbirajo besedo leta. Nizozemska ni nobena izjema, morda pa vas bo presenetilo, kaj izbrana beseda pomeni. To je zmagovalka vsakoletnega izbora slovarja, ki ga organizira založba Van Dale.

Kaj pa vi obžalujete?

Večina besed, ki so bile nominirane to leto, je tako ali drugače povezanih z epidemijo. Uganete, kaj pomeni izbrana beseda Prikspijt? Gre za besedo, ki bi v prevodu pomenila, obžalovanje, da ste prejeli cepivo, oziroma prevedeno v angleščino jab regret. Podrobneje bi izraz lahko opisali kot: obžalovanje, ki ga čuti nekdo, ki se je pustil cepiti proti določeni nalezljivi bolezni. Prevajalci še opozarjajo, da ima izraz lahko tudi nasproten pomen, torej vsakršno obžalovanje, povezano s cepljenjem – lahko gre tudi za dejstvo, da se za cepivo nekdo ni odločil.

Drugo mesto med predlaganimi besedami je prejel izraz woonprotest, ki se dotika protestov glede pomanjkanja nastanitev, na tretjem mestu pa je wappiegeluid, ki opisuje mnenje, ki ni znanstveno.

Tudi preostalih 13 besed, ki so kandidirale za besedo leta je po večini povezanih z epidemijo in ukrepi. Katera beseda pa vam najpogosteje roji po glavi?