Podnebne spremembe vplivajo na regije po vsem svetu, vključno s smučišči avstrijskih Alp. Kljub temu pa je Avstrijcem uspelo podreti rekord najvišjega sneženega moža na svetu in se s tem zapisati v Guinnessovo knjigo rekordov.

Sneženi mož Riesi

Sneženi mož z imenom “Riesi”, ki v prevodu pomeni “velikan”, meri celih 38,04 metra. Prejšnji rekord najvišjega snežaka je znašal 37,21 metra iz leta 2008, ko so v ameriški zvezni državi Maine ustvarili sneženo žensko “Olympio”.

“To sem storil za otroke, ki dandanes ne vedo, da smo, ko smo imeli še prave zime z veliko snega, pred skoraj vsako hišo zgradili snežake,”

Riesi je bil zgrajen v Donnersbachwaldu, v osrednji avstrijski smučarski regiji Riesneralm, njegova ‘stvarnika’ pa sta bila Gerharda Peer, 52-letnega oskrbnik in upravljavec žičnic Erwinom Petzom. Prvotno je par nameraval zgraditi 40 metrov visokega snežaka, snežni topovi pa so v postopku, ki je trajal 40 dni, zgradili grb kompaktnega snega, širokega 30 metrov.

Prejšnji teden so močni vetrovi s hitrostjo 100km/h odpihnili nekaj snega, zato je bilo potrebno vrh snežaka obnoviti.

Za otroke, ki snega ne vidijo več

“To sem storil za otroke, ki dandanes ne vedo, da smo, ko smo imeli še prave zime z veliko snega, pred skoraj vsako hišo zgradili snežake,” je komentiral Peer.

Potem ko so v soboto popoldne potrdili svetovni rekord, so v bližini snežaka potekala praznovanja z ognjemetom. Upati je, da bo Riesi še nekaj časa na voljo za obiske turistov.