Avstralija in Nova Zelandija sta danes zavrnili predloge za rahljanje strogih ukrepov, ki sta jih državi uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa. Obe državi sta sicer v zadnjih dneh zabeležili znaten padec števila na novo okuženih in uspešno zajezili širjenje covida-19.

Število novih primerov okužb s covidom-19 se je v zadnjih dveh tednih v obeh državah drastično zmanjšalo, kar je zbudilo upanje, da bosta državi začeli z rahljanjem strogih ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vendar pa je avstralski premier Scott Morrison dejal, da bo preteklo “še nekaj tednov” do rahljanja ukrepov, ki so jih uvedli za preprečevanje širjenja epidemije. “Potrpežljivost mora biti naša vrlina,” je dejal in navedel primere držav, kot sta Singapur in Južna Koreja, kjer so najprej uspeli zajeziti širjenje covida-19, a je po sproščanju ukrepov prišlo do porasta novih okužb.

Kljub pozitivnim novicam glede obolelih, ne želijo izničiti uspeha in žrtev

V Avstraliji, ki ima 25 milijonov prebivalcev, so v zadnjih dveh dneh potrdili le 63 novih okužb, kar je najmanjši porast v zadnjem mesecu. Skupaj pa so doslej potrdili 6366 primerov okužb z novim koronavirusom.

Na Novi Zelandiji, ki ima pet milijonov prebivalcev, so danes zabeležili osem novih primerov okužb, kar je najmanjši porast v zadnjih treh tednih. Skupaj so tako zabeležili 1072 okužb.

Kot je dejala novozelandska premierka Jacinda Ardern, je to uspeh. Na vprašanje, ali bo vlada zdaj začela postopno rahljati omejitve gibanja, pa je odgovorila, da “ne želi izničiti uspeha in žrtev”. Dodala je, da se ne bo nič spremenilo vsaj še teden dni.

Obe državi sta prepovedali vstop tujcem in uvedli 14-dnevno karanteno za državljane ob vrnitvi v domovino. Nova Zelandija je sprejela tudi ukrep, da morajo vsi ostati doma, Avstralija pa je uvedla omejitev potovanj, zbiranja in javnih prireditev.

STA