V ZDA so do nedelje zvečer zabeležili 337.310 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 9643 ljudi. Ameriški generalni kirurg Jerome Adams je opozoril, da se za večino Američanov začenja najtežji in najbolj žalosten teden, direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci pa je dejal, da novega koronavirusa ne bodo uspeli zajeziti.

V najhuje prizadeti zvezni državi New York so zabeležili 123.160 okuženih z novim koronavirusom, umrlo je 4159 ljudi, od tega je v mestu New York 67.551 okuženih in 3048 mrtvih. Sledi sosednji New Jersey s 37.505 okuženimi in 917 mrtvimi, Michigan s 15.718 okuženimi in 617 mrtvimi, Kalifornija s 15.154 okuženimi in 349 mrtvimi ter Louisiana s 13.010 okuženimi in 477 mrtvimi.

“To bo naš Pearl Harbor, naš 11. september” po celotnih ZDA, je opozoril Adams, ki želi, da se Američani tega zavedajo.

Fauci je menil, da novega koronavirusa letos ne bodo uspeli zajeziti po vsem svetu in se bo vrnil z novo sezono. Zato si močno prizadevajo za razvoj cepiva in boljše zdravljenje. Ponovno je pozval Američane, naj ostanejo doma.

Osem guvernerjev zveznih držav ni izdalo navodila državljanom

Doslej še osem republikanskih guvernerjev zveznih držav ni izdalo navodila državljanom, naj ostanejo doma razen v nujnih primerih. Fauci je dejal, da s tem ne ogrožajo več drugih delov ZDA, ampak sami sebe. V Arkansasu, Iowi, Nebraski, Severni Dakoti, Južni Karolini, Južni Dakoti, Utahu in Wyomingu se republikanski guvernerji še upirajo izdaji navodila za omejitev gibanja. Georgia, kjer je 6500 okuženih in 200 mrtvih, je ukaz izdala, ampak nato odprla plaže.

Adams je guvernerje pozval, naj izdajo ukaze o omejitvi gibanja vsaj za ta teden, ki bo po napovedih najhujši, čeprav ni izključeno, da naslednji ne bo še slabši. Predsednik ZDA Donald Trump je v nedeljo opozoril pred hudim tednom, vendar dodal, da spet vidi luč na koncu predora. Med drugim zato, ker je New York prvič po tednu dni poročal, da je bilo število mrtvih s sobote na nedeljo prvič manjše kot dan prej.

Trump je jezno zavračal kritike, da se je njegova vlada prepočasi in preslabo organizirano odzvala na krizo, številke pa govorijo same zase. “Zvezna vlada dela čudeže. Delajo čudeže, da vse stvari spravijo tja, kjer so potrebne,” je dejal Trump in ponovno zavrnil možnost, da bi si pokril obraz z masko, čeprav je to skupaj z vlado priporočil Američanom. To bo storil le, če bo ocenil, da je pomembno.

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je v nedeljo zagotovil, da bo nosil masko v javnosti in predlagal, da bi volilna konvencija stranke, ki so jo z julija premaknili v avgust, potekala na daljavo. Biden je med drugim tudi dejal, da je bil predsednik Trump prepočasen z uporabo svojih pooblastil o vojni proizvodnji, da podjetja prisili v proizvodnjo potrebne zaščitne opreme.

Guverner New Yorka Andrew Cuomo je dejal, da je število sprejetih v bolnišnico v roku enega dneva padlo za kar 50 odstotkov. Opozoril je, da ni jasno, ali je bil morda že dosežen vrhunec okužb. Četudi morda je, bo potrebno vse sile vložiti v hitro testiranje, da se lahko država vrne v normalno stanje.

Vrnitev v normalno staje so poskušali nekateri verski voditelji po ameriškem jugu, ki si niso dali dopovedati, da so maše na cvetno nedeljo nevarne za širitev novega koronavirusa. Pastor Tony Spell iz Louisiane, ki je že bil aretiran zaradi maš, je spet pozval vernike, naj se zbirajo v velikem številu. Louisiana postaja novo veliko žarišče, saj ima skoraj 500 mrtvih, večino v New Orleansu, ki ima od ameriških večjih mest tako največ mrtvih v ZDA glede na število prebivalcev.

V Louisiani naj bi medicinskih ventilatorjev zmanjkalo do četrtka, mesto New York pa jih ima dovolj do srede ter jih želi še do 1500 iz državnih in zveznih skladišč. Na pomoč je med drugimi priskočila zvezna država Oregon, ki jih v New York pošilja 140.