Festival Lent

DNEVNA: “Mesto je živelo od parka do Lenta”

Petra Zemljič, 03.07.23 ob 00:24

Več kot 200 prireditev se je odvrtelo na Festivalu Lent 2023.

DNEVNA: “Mesto je živelo od parka do Lenta”

Več kot 200 prireditev se je v zadnjem tednu odvrtelo na Festivalu Lent 2023, ki se je v soboto zaključil. Mariborske ulice in trgi so ponovno zaživeli v lentovskih barvah, obiskovalci so bili zadovoljni. “To je tisto, kar nas polni in zaradi tega to počnemo, kar pač počnemo. Seveda z ogromno improvizacijami. Ljudje sicer pravijo, da Festival Lent ni več na Lentu. Na nek način je. Sodni stolp je na Lentu, KMŠ oder je na Lentu, pa še mesto je zaživelo,” ob koncu 31. edicije razmišlja direktor Narodnega doma Vladimir Rukavina.

Vse se je poklopilo

Tudi to, da so v zadnjem trenutku prenesli Večerov – Jurčkov oder na Glavni trg se je po njegovem izkazalo za posrečeno potezo. “Prestavili smo Ano Desetnico na Trg svobode, pa je tudi ta zaživel. Mesto je živelo od parka pa do Lenta. Imamo veliko lepih ulic in trgov, še lepše pa bo, ko bodo te ulice in trgi obnovljeni. Vsak večer drvim s kolesom skozi mesto. Ko vidim, da so vsi lokali polni, da se vsakih sto metrov nekaj dogaja, pa ni važno, ali je to živo dvorišče ali ulični glasbenik, takrat vem, da smo na pravi poti. Ko vidim, da so ljudje zadovoljni, vem, da počnemo nekaj dobrega za to mesto. To prepoznavajo v zadnjem času tudi sponzorji, brez katerih festivala nikakor ne bi bilo. Treba je vedeti, da cen vstopnic nismo dvigovali že kar nekaj let in brez sponzorjev bi ob skromnem prispevku ustanovitelja bolj tanko piskali. V letošnjem letu se je vse poklopilo in zaključili bomo s pozitivno nulo.”

Več kot 200 prireditev, od tega je bilo plačljivih 45, vse ostale so bile brezplačne. 

29 držav
Slonokoščena obala, Hrvaška, Črna gora, Bosna, Nemčija, Severna Makedonija, Turčija, Španija, Švedska, Južna Koreja, Filipini, Tajvan, Avstrija, Argentina, Italija, Mehika, Francija, Velika Britanije, Ukrajina, Nigerija, Združene države Amerike, Madžarska, Bolgarija, Burundi, Kitajska, Češka, Srbija, Indonezija, Slovenija (Folkart)

 

20 prizorišč
Glavni oder – Trg Leona Štuklja, Minoriti – Oder Nove KBM, Jurčkov – Večerov oder, Glavni trg, Sodni stolp, Dvorana Union, Grajski trg, Vetrinjski dvor, Mestni park Maribor, Oder Triglav, Trg svobode, GT22 – Glavni trg 22, Krekova ulica 4, Vojašniški trg 6, Lutkovno gledališče Maribor, Europark, Obrat – Trg revolucije 9, KMŠ oder – Terasa Mariboxa, Minoriti, Vojašniški trg

 

Več kot 20 zvrsti
Plesna predstava, Film, Delavnica, Koncert, Razstava, Pogovor, Predstava, Balet, Stand up, Muzikal, DJ, Literarni pogovor, Piknik, Improvizacijska predstava, Komedija, Multimedijska predstava, Ulično gledališče, Modna revija, Folklorni festival, Petje, Predavanje

 

2000 nastopajočih

Ob vprašanju, kako je bilo ustvarjati sredi gradbišča, Rukavina spomni na začetke festivala, ko so ustvarjali sredi ruševin. “Minoritski samostan, Stari radio, Vetrinjski dvor, to so vse lokacije, ki smo jih našli, jih na nek način našminkali in prinesli kulturo. V marsikaterem mestu je obratno. Najprej se pripravijo stavbe, ulice in tako naprej, potem pa razmišljajo o vsebini, kulturi. Mi smo to zbudili že vnaprej in z veseljem si predstavljam, kako bo, ko bo to naše mesto obnovljeno, ko bo eno lepo srednjeevropsko mesto z vsemi potencialnimi vsebinami, ki v Mariboru že obstajajo, ko bodo nevladniki neprimerno boljše podprti, kot so bili in ko bo kultura tudi s strani države podprta malo drugače. To so časi, ki se jih veselim in upam, da se bo to zgodilo še v mojem mandatu.”

Največja nagrada

Tudi obiskovalci so vajeni njihove improvizacije. “Ugotovili smo, da je to celo dobro. Zdaj, ko iščejo prizorišča, ob tem vidijo mogoče nekaj drugega. Če je želel nekdo iti na ulično gledališče, ki je bilo do zdaj vedno na Glavnem trgu, ga je zdaj tam pričakal koncert. In tam je tudi izvedel, da se mora za ulično gledališče sprehoditi do Trga svobode in na poti do tja so se mu zgodile še neke druge stvari. Podobno kot v trgovinah, kjer si navajen kupovati in greš z zavezanimi očmi tja, kjer je mleko. Na vsake toliko časa premešajo police, da bi ljudi opozorili na nekaj drugega in še kaj drugega prodali.  Važno je, da je bilo dogajanja dovolj in da so ljudje res zadovoljni. Krasno je, ko te nekdo, ki ga sploh ne poznaš, pocuka na cesti in reče to pa je dobro, samo tako naprej. To je tisto, kar je pomembno in je največja nagrada.”