Festival Lent

DNEVNA: Festival Lent letos predvsem na trgih mestnega jedra

Rebeka Krevs, 21.06.23 ob 04:00

V petek se začenja Festival Lent, ki bo letos, zaradi obnove, potekal višje v mestnem jedru in Mestnem parku. Glavno dogajanje bo tako na Trgu Leona Štuklja, Jurčkov – Večerov oder bo na Glavnem trgu, med drevesi v Mestnem parku pa bo potekal Art kamp.

DNEVNA: Festival Lent letos predvsem na trgih mestnega jedra

Letošnji Festival Lent, ki se odvija že enaintridesetič, znova obljublja pester program. ”Pripravili smo pester program, od parka do mestnih ulic, za vsakega nekaj,”  ob srečanju s pokrovitelji in podporniki festivala pove direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina. Osrednji prostor festivala bo letos Trg Leona Štuklja, prizorišča pa se bodo razprostirala od Drave pa do Mestnega parka.

Festival Lent bo letos potekal od 23. junija do 1. julija in bo gostil vrhunske tuje jazzovske zvezde. Na velikem odru bodo nastopili Joker OutKlemen Slakonja z Medium Rare Bandom ter Rock Opera – Queen Symphony. Sodni stolp bo med drugim gostil nastope Jureta Ivanušiča, Severe Gjurin in Roberta Petana, prihajajoča generacija slovenske glasbene produkcije pa bo svoje talente predstavila na Odru KMŠ. Glasba bo odmevala tudi na Grajskem trgu, zahvaljujoč ciklu Pozor! Muzika na cesti. Na Minoritih bo poskrbljeno za smeh, saj se bodo tu predstavile dve komedijski uspešnici ter večno razprodani Tadej Toš. Poskrbljeno bo tudi za najmlajše, z naborom dramskih in lutkovnih predstav, plesa in pravljic. Za tiste najbolj žurerske pa bo na Glavnem odru postavljen Jurčkov-Večerov oder.

Lent letos dlje od Drave

Edino letošnje prizorišče na Lentu bo, zaradi nedokončanih obnovitvenih del, Sodni stolp. ”Malo smo upali, da bo Festival Lent na Lentu že letos, glede na to, da bi morala biti dela zaključena že v maju,” pove župan Saša Arsenovič.  Infrastruktura je tam za gostince in vse vsebine sicer že pripravljena, tako bodo imeli do naslednjega leta čas, da preizkusijo pripravljenost. ”Odvodnjavanje za gostince in dovolj elektrike za vsebine je, tako da drugo leto prav gotovo bo na trgu, ki je bil trg že prej pa nikoli ni imel imena,” doda župan. Govori sicer o trgu zahodno od Hiše stare trte, kjer naj bi postavili napis in končno poimenovali območje. ”Zahodno od hiše stare trte, bo najverjetneje Trg Lent, kjer bo končno stal napis Lent, ki ga imamo vsi samo v srcih in glavah,” pojasni Arsenovič.

”Spet improviziramo, malo se selimo, žal manj stvari na obrežju Drave v upanju, da bo prihodnje leto bistveno drugače. Mogoče upamo celo, da bo takšen oder, kot je bil včasih. Ker to je bila razlika, Maribor s plavajočim odrom,” lokacije festivala pokomentira Rukavina in doda, da selitve stran od Drave morda niso tako slabe: ”Tudi to, da se pomikamo v mesto, da vse mesto živi, da živi park, da kljub gradbiščem funkcioniramo, je pomembno”.

Občina Lentu namenila 200 tisoč evrov

Mestna občina Maribor je letošnjemu Festivalu Lent namenila 200 tisoč evrov, kar je po besedah Rukavine za okoli polovico manj kot v preteklih letih. ”Tudi sam Festival Lent so rezi prizadeli, občina je včasih dajala 450.000 do 500.000 evrov, sedaj za okoli dvesto manj. Manj, kot to, za tako dogajanje, ne more dati,” pove.

Poudari še, da brez sodelovanja sponzorjev, festival ne bi bil možen. Z njihovimi prispevki pomagajo tudi nevladnim organizacijami, s katerimi letos sodelujejo. ”Tako lahko pomagamo nekaterim, predvsem nevladnikom, ki so se znašli v precej nezavidljivi situaciji. Praktično z vsemi v Mariboru sodelujemo in jim skušamo pomagati, saj je njim neprimerno težje dobiti sponzorje, kot je nam z uveljavljeno blagovno znamko,” o sodelovanju z nevladnimi organizacijami na Festivalu Lent pove Rukavina.

Folkart letos praznuje 35 let

Folkart, ki je leta 1989 postavil temelje Festivala Lent in je eden izmed ”velike peterice” v folklornem svetu pa letos praznuje 35 let. Na tem jubilejnem Folkartu se bodo predstavili plesalci folklore z vseh kontinentov. Letos bomo tako ob ritmih glasbe in plesa odpotovali v Zimbabve, Srbijo, na Češko, v Bolgarijo, Indonezijo pa vse do Kitajske.

”Vsak dan smo srečni, ko slišimo Kitajska je dobila vize, Indonezija je dobila vize. To je to kar je pomembno, male stvari, ki se odvijajo v odzadju,” ob jubileju pove Rukavina. Domače barve bodo tudi na letošnjem Folkartu nosili plesalci Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora.

potres
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Slovenija
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Uredništvo , Danes ob 07:50
Dnevna
Kdaj z vlakom iz Maribora v Ljubljano le v uri in pol?
problematični prometni režim
FOTO: Zakaj križišče na limbuški obvoznici ni krožišče?
Negotov položaj občin
Vedno večji računi za obvezne naloge, kaj bo pa z investicijami?