Že poznate nekaj preprostih trikov proti trdovratnim madežem?

Sara Jagodič, 12.03.22 ob 11:24

Tudi za najbolj trdovratne madeže obstaja recept, kako jih odstraniti.

Že poznate nekaj preprostih trikov proti trdovratnim madežem?

Zagotovo se vam je že kdaj pripetilo, da se je na vaši priljubljeni tkanini nekako pojavil madež, ki ga kar ne gre odstraniti? Obstajajo bolj in manj trdovratni madeži, a največkrat tudi za tiste najbolj trdovratne, za katere smo sprva prepričani, da jih ne bo šlo odstraniti, obstaja recept, kako se jih lotiti. Predstavljamo vam nekaj “nočnih mor” madežev in trikov, kako jih odstraniti.

Preden pa se lotite bolj ali manj agresivnega odstranjevanja, pa seveda velja postopek prilagoditi glede na material, barvo in intenzivnost madeža.

Lak za nohte na vaši bluzi odstranite z lakom za lase

Saj poznate tisto situacijo, ko se vam mudi, v zadnjem trenutku si nalakirate še nohte in odhitite od doma, nato pa zgroženi ugotovite, da je lak za nohte nekako končal na vaši bluzi. Da slabše ne more biti, je madež na vidnem mestu, bluza pa bele barve. Brez skrbi, težava nikakor ni nerešljiva, a pozor, madeža se nikakor ne lotevajte z odstranjevalcem laka za nohte (t.i. acetonom). V tem primeru se bo lak samo razmazal, v primeru, da gre za bolj občutljivo tkanino pa jo bo agresiven aceton trajno načel. Lak za nohte odstranite z lakom za lase. Poškropite lak za lase po madežu laka za nohte in nežno s prsti počasi zdrgnite ostanke laka s tkanine, namažite z detergentom za pranje in sperite z vodo.

Nad banano z limono, kisom in sodo

Banana velja za izredno hranljiv sadež in se ponaša s celo vrsto pozitivnih učinkov za telo, a bananin madež velja za enega najtrših orehov med trdovratnimi madeži. Še tako agresivno pralno sredstvo namreč ne odstrani rjavih madežev banane, pa če se še tako trudimo. Bolj kot je sadež namreč zrel, trdovratnejše madeže pušča. K sreči obstaja drugačen recept. Če bananin madež povzroča sive lase tudi vam, nikar ne skrbite. Madež zdrgnite s polovico limone, nato pa ga posujte z morsko soljo, da bo popolnoma prekrit. Za nekaj ur ga položite v plastično vrečko, nato pa operite.

Voska se lotite z likalnikom ali sušilcem za lase

Razlitega voska sicer ni tako težko odstraniti, saj moramo le počakati, da se ta strdi in ga nato odluščiti s tkanine, a kaj ko za njim ostane tisti neprijeten masten madež. Težava je še toliko večja, če je vosek močne barve, saj bo masten madež seveda ohranil tudi barvo voska.

No, tudi ta težava ni nerešljiva, način odstranjevanja voska pa se (preverjeno) uporaben izkaže tudi pri drugih materialih, kot je denimo marmor, a o tem nekoliko pozneje. Način odstranjevanja voska je treba prilagoditi materialu, in sicer ponekod je za odstranjevanje voska potreben mraz, spet pri drugem materialu toplota. Vsekakor pa v nobenem primeru ne odstranjujte vročega voska s površine, saj si boste v tem primeru močno otežili delo.

Potem ko ste s tkanine postrgali večje količine voska, oblačila ali tkanino položite med dve papirnati vrečki ali tanki bombažni krpi, ki naj bosta brez potiska. Nastavite likalnik na srednjo vročino, nato pa likajte po krpah ali vrečkah, dokler ne odstranite voska. Po potrebi ponovite s čistimi papirnatimi vrečkami.

Ta pristop deluje na različnih materialih, vključno z bombažem in džinsom. Deluje celo na oblazinjenem pohištvu in občutljivih tkaninah, kot sta svila in volna – samo poskrbite, da boste zanje uporabili najnižjo nastavitev toplote, likalnik pa premikajte, tako da eno mesto ne ostane predolgo neposredno pod likalnikom.

Če se je sveča razlila po vašem nagrobniku, pa se lahko madeža lotite s sušilcem za lase.