Žar na balkonu – avantura za vas, nočna mora za sosede

Sara Jagodič, 14.05.22 ob 05:20

Če se tudi vi ne morete upreti peki na žaru, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, da boste ob hrani uživali sami, vaši sosedje pa bodo po vašem kulinaričnem podvigu z vami še govorili.

Žar na balkonu – avantura za vas, nočna mora za sosede

Sezona peke na žaru se je uradno pričela, a nekateri “gril mojstri” pozabijo, da tudi pečenje na žaru terja poseben prostor. Skorajda ni ga junaka, ki bi se lahko uprl sveže pečeni hrani na žaru, ki ima pravzaprav veliko privržencev. A kaj se zgodi, ko za piknik enostavno ni prostora?

Poročali smo že, da so si stanovalci enega izmed blokov v centru Maribora omislili svoj “gril plac”, prostor na parkirišču, kjer lahko v miru “kurijo”, obračajo čevapčiče, se družijo in podobno. Gril plac je samo eden, ljubiteljev  hrane z žara pa veliko, in ker vsi ne živijo v hišah z vrtovi, kjer bi lahko po mili volji zakurili svoj gril, se odločijo za alternativo. Žar na balkonu namreč, a kaj ko nad njim niti malo niso navdušeni tudi sosedje.

Za balkon primeren plinski in električni žar

Preden se že odločite za takšen kulinaričen podvig, se morate zavedati, da se z vašo idejo sosedje najverjetneje ne strinjajo, zato poskrbite, da jih z žarom ne boste preveč vznemirjali.

Preden se vendarle lotite peke, preverite hišni red. V primeru, da je med kršitvami navedena peka na žaru, vas lahko doleti obisk policistov, v najhujšem primeru izključitvena tožba.

Policisti največkrat prejmejo klice sosedov, ki tožijo zaradi motečega dima in smradu, ki nastaja ob peki na žaru, gasilci pa zaenkrat tovrstnih intervencij niso obravnavali. “Nesreč, ki bi nastale zaradi kurjenja žara na balkonu še nismo obravnavali,” pove Oskar Neuvirt iz Komisije za preventivo Gasilske zveze Slovenije.

Dim pri peki na žaru nastaja zaradi hrane oziroma sokov, ki se s hrane cedijo na vroče oglje ali brikete. Kvalitetno oglje, ko je dobro prižgano, dima samo po sebi ne daje. Bolj kot je torej mastna hrana, bolj se bo vaš žar dimil. Prav zato so priporočljivi plinski ali električni žari.

Za balkon veliko bolj priporočam plinske ali električne žare, vsekakor pa na balkonu ne sme biti drugih vnetljivih materialov,” še poudarja Neuvirt.

Pospravite ostanke ognja

Obenem dodaja, da je zelo pomembno, da žar tudi ustrezno pospravimo, ko je hrana pripravljena. “Če se že ne moremo upreti peki na oglju ali briketih, je pomembno, da oglje in brikete ohladimo in v kovinski posodi odnesemo ostanke ter pepel na varno mesto. Počakamo, da se popolnoma ohladijo, ali pa jih celo polijemo z vodo,” razloži Neuvirt.

V primeru, da tega ne naredimo, lahko ogenj vzplamti še po kakšni uri, ko se zdi ta že pogašen, kar pa lahko vodi do požara.

Če se vendarle odločate za uporabo plinskega žara na balkonu, pa je dobro vedeti tudi zakonska določila. V stanovanju in tudi na balkonu lahko tako hranite le eno 10-kilogramsko plinsko jeklenko, če imate plinski štedilnik. V primeru, da ima stanovalec dve plinski jeklenki v stanovanju, a le eden štedilnik, slednje pomeni prekršek.

Balkon ni primerno mesto, preden se odločite za piknik, najdite ustrezen prostor,” še dodaja Neuvirt.