Vsak Slovenec je lani zavrgel 68 kg hrane, s kompostnikom do četrtine odpadka manj

Uredništvo , 10.12.21 ob 14:44

Kar 35 odstotkov ustvarjenih odpadkov je bioloških, med njimi večina odpadne hrane. Nam bo uspelo zmanjšati količino odpadka? Pri Snagi pravijo, da z lahkoto, ob tem pa lahko izdelamo kvalitetno gnojilo ter celo naravno čistilo za odtoke.

Vsak Slovenec je lani zavrgel 68 kg hrane, s kompostnikom do četrtine odpadka manj

Onesnaževanje z biološkimi odpadki prehiteva plastiko, saj je 35% odpadkov, ki jih ustvarimo, bioloških, med katerimi je tudi velik delež odpadne hrane.

S sortirnimi analizami bioloških odpadkov do njihove boljše obravnave

V Snagi so v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE, v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor, postali prvi izvajalec sortirnih analiz bioloških odpadkov. V pomladnih mesecih smo opravili prva vzorčenja za sortirno analizo s poudarkom na določanju deleža odpadne hrane.

Pri analizi sestave bioloških odpadkov so ugotavljali: delež odpadne hrane med biološkimi odpadki iz gospodinjstev, delež užitnega in neužitnega dela odpadne hrane ter drugih preostankov odpadkov med biološkimi odpadki. V novembru so pričeli z jesensko-zimskim vzorčenjem, s katerim bodo nadaljevali v začetku prihodnjega leta.

Rezultati tovrstnih analiz nam bodo v veliko pomoč pri obveščanju, ozaveščanju in izobraževanju uporabnikov naših storitev ter nadaljnjem ravnanju in obravnavanju bioloških odpadkov. Nezanemarljivo dejstvo je, da je vsak prebivalec Slovenije v letu 2020 v povprečju zavrgel 68 kg odpadne hrane, kar ne vodi v trajnostno prihodnost,” pojasnjujejo na Snagi.

Kompost brez vrta – kar na kuhinjskem pultu

Z namenom čim bolj gospodarnega ravnanja in zaključevanja snovnega kroga bioloških odpadkov se bodo v začetku leta 2022 podali tudi v skupen projekt s podjetjem Skaza – Exceeding Expectations iz Velenja, ki jih načela trajnostnega razvoja vodijo do inovativnih produktov, s katerimi želijo ustvariti zdravo osnovo za odgovorno življenje na našem planetu.

Razvili so enostavno in hitro rešitev za trajnostni slog ravnanja z biološkimi odpadki za gospodinjstva – Bokashi kompostnik, narejen iz reciklirane plastike in primeren za vsako kuhinjo. Predstavlja osnovo za nastanek prvovrstnega komposta – organskega gnojila za rastline in vrt in omogoča pripravo naravnega in efektivnega čistila za odtoke. Poleg tega zmanjša količino bioloških odpadkov za kar 25%.

Predstavlja osnovo za nastanek prvovrstnega komposta – organskega gnojila za rastline in vrt in omogoča pripravo naravnega in efektivnega čistila za odtoke.

V načrtovanem projektu bomo v začetku leta med nekaj več kot 800 svojih uporabnikov na območju MO Maribor razdelili kuhinjske kompostnike dveh različnih dimenzij in jim tako omogočili gospodarjenje z biološkimi odpadki ter način živeti bolj trajnostno,” še sporočajo iz Snage

Gospodinjstva bodo tako lahko tudi v stanovanju brez vrta izvajali kompostiranje, saj zbirna posoda Bokashi organko omogoča organizirano upravljanje z biološkimi odpadki brez neprijetnega smradu in brez insektov. Pri tem je v pomoč posip, ki poskrbi za pravilno in hitro razkrajanje organskega materiala. Celoten proces kompostiranja bodo tudi analizirali in pripravili poročilo o rezultatih projekta.

Z odpadki ravnajmo trajnostno

Glede na to, da tovrstne projekte podpirajo tudi druge evropske države, je to odlična priložnost, da skupaj z uporabniki preizkusijo drugačen, bolj trajnostno naravnan pristop ravnanja z odpadki in se tako tudi podajo na pot zmanjševanja bioloških odpadkov in uresničevanja načel Zero waste, s katerimi kot izvajalci gospodarske javne službe ravnanja z odpadki stremijo k domu brez odpadkov, še ugotavljajo v Snagi.