S temi načini se boste znebili plevela na vrtu in ga ‘pokoristili’

Uredništvo , 08.07.23 ob 03:30

Predstavljamo nekaj načinov za omejevanje rasti plevela in nekaj dodatnih nasvetov, kako ga lahko nato ‘pokoristite’.

S temi načini se boste znebili plevela na vrtu in ga ‘pokoristili’

Deževno obdobje, ki smo ga imeli pretekle tedne, lahko vpliva na rast in razvoj plevela na vrtovih. Plevel se običajno dobro razvija v vlažnih pogojih, saj imajo semena plevela idealne razmere za kalitev in rast. Prav tako se plevel pogosto hitreje prilagaja na spremenjene okoljske razmere. Zato ni nič nenavadnega, če se je razrasel po vašem vrtu. Vlažna tla omogočajo tudi lažje koreninjenje plevela, kar pomeni, da bo njihovo odstranjevanje težje. Predstavljamo nekaj načinov za omejevanje rasti plevela in nekaj dodatnih nasvetov, kako ga lahko nato ‘pokoristite’.

Da bi omejili rast plevela priporočamo naslednje ukrepe:

Redno odstranjevanje plevela

Odstranjujte plevel redno, še posebej, ko se pojavijo majhni poganjki. S tem preprečite, da bi se razširil in okrepil.

Mulčenje

Na vrtu lahko uporabite mulč, kot je organska snov ali lubje, da prekrijete tla okoli gojenih rastlin. Mulč bo zmanjšal svetlobo, ki doseže semena plevela, in s tem zmanjšal kalitev. Prav tako bo ohranjal vlago v tleh, kar bo koristno za gojene rastline.

Uporaba herbicidov

Če je plevel zelo intenziven in ga je težko nadzorovati, lahko uporabite herbicide. Pri tem bodite previdni in upoštevajte navodila proizvajalca ter varnostne ukrepe.

Obilno zalivanje

Tudi če je obdobje deževno, je priporočljivo zalivati ​​gojene rastline po potrebi. S tem boste zagotovili, da bodo gojene rastline dobile dovolj vlage in se bodo lahko učinkoviteje borile proti plevelu.

Pomembno je, da ohranjate redno nego vrta in odstranjujete plevel tudi v deževnih mesecih, da preprečite, da bi plevel prevzel nadzor nad vašim vrtom.

Plevel je lahko nadležen na vrtu, vendar obstajajo načini, kako ga lahko uporabimo na koristen način. Tukaj je še nekaj idej, kako lahko plevel izkoristite:

Kompostiranje

Plevel lahko dodate v kompostni kup ali kompostni sod, če je pravilno obdelan. V kompostu se plevel sčasoma razgradi in pretvori v hranila, ki jih lahko uporabite za gnojenje vrtov ali cvetličnih gredic.

Priprava ‘čaja’

Plevel lahko uporabite za pripravo ‘plevelnega čaja’, ki ga lahko uporabite kot naravno gnojilo za rastline. Plevel položite v vedro, prelijte z vročo vodo in pustite, da se namaka nekaj ur ali čez noč. Nato lahko uporabite tekočino kot gnojilo za rastline.

Mulč

Če plevel ni preveč invaziven in ne vsebuje semen, ga lahko uporabite kot mulč okoli gojenih rastlin. Plevel bo pomagal zadrževati vlago v tleh, zmanjšal rast drugih plevelov ter zatiral rast plevela in zmanjšal potrebo po zalivanju.

Hrana za živali

Nekateri pleveli, kot so koprive ali pšenična trava, so lahko koristni kot hrana za določene živali. Na primer, lahko jih daste kuncem ali kokošim.

Zeliščna uporaba

Nekateri pleveli, kot so koprive, regrat ali divji ožep, so užitni in imajo celo zdravilne lastnosti. Če se odločite za uživanje plevela, se prepričajte, da ga pravilno prepoznate in da ni bil izpostavljen pesticidom ali onesnaženju.

Pri uporabi plevela je pomembno biti previden. Prepoznajte vrste plevelov in se izogibajte tistim, ki so strupeni ali invazivni. Prav tako se prepričajte, da ne vsebuje semen, saj bi se lahko razširil po vrtu.