Posteljne stenice v porastu tudi pri sosedih

Uredništvo , 24.10.23 ob 03:10

Stenice so se v zadnjih dneh pojavile tudi na Hrvaškem. Kaj storiti, če jih opazite tudi vi?

Posteljne stenice v porastu tudi pri sosedih

Posteljne stenice ali Cimex lectularius so parazitske žuželke, ki se že več tisoč let neopazno plazijo med nami. Kljub temu, da so bile nekoč izključno povezane z nečistočo in pomanjkanjem higiene, jih zdaj najdemo povsod. Njihova prisotnost torej ni izključno odvisna od higienskih razmer, saj jih privlači predvsem telesna toplota, kri in izdihan ogljikov dioksid. V zadnjih dneh so poročila o njihovem pojavljanju v porastu, spomnimo se grozljivih videov in slik iz Pariza. Zdaj pa so se pojavila že pri naših sosedih na Hrvaškem. Kljub temu pa Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v Sloveniji ne spremlja njihove prisotnosti.

Kaj so posteljne stenice in kje jih najdemo?

So majhne rumeno-rjave žuželke, velike od 1 do 7 milimetrov, ki so razširjene po zmerno toplih in tropskih območjih po celem svetu. Hranijo se s krvjo in jih zato najpogosteje opazimo na človeških gostiteljih. Kljub svoji velikosti so zlahka opazne s prostim očesom. Imajo ovalno obliko telesa z izbuljenimi očmi, nimajo pa kril.

Ponavadi se skrivajo v razpokah in šivih vzmetnic, v oblazinjenem pohištvu, v hrbtnih straneh postelj in še kje. Prenašajo se lahko s pohištvom, prtljago, oblačili in osebnimi stvarmi. Običajno pa jih vnesemo v svoje domove s potovanj. Kljub temu, da se prehranjujejo s krvjo, lahko brez sesanja preživijo več mesecev. Poleg ljudi pa lahko napadajo tudi domače živali. Značilni pik stenic je lahko pri ljudeh, kot tudi pri živalih neprijeten in lahko povzroči srbeč izpuščaj, ki se včasih celo okuži.

So izredno odporne žuželke, ki prenesejo nizke temperature do -10°C in pomanjkanje vlage, po drugi strani pa prenesejo tudi visoke temperature do 45°C.

Posledice ugriza

Najpogostejša reakcija je pojav srbečih rdečih izboklin na mestu ugriza. Te se najpogosteje pojavijo na obrazu, rokah, ramenih in drugih delih telesa, ki so med spanjem lažje dostopni. Ti srbeči izpuščaji izginejo šele po enem do dveh tednih, praskanje pa lahko privede do bakterijskih okužb.

Manj pogoste so težje reakcije, na primer alergijske reakcije s koprivnico ali anafilaksija. Pomembno je poudariti, da stenice same ne prenašajo povzročiteljev nalezljiv bolezni.

Kako se jih znebiti?

Ustrezno obvladovanje posteljnih stenic je izziv, saj se skrivajo praktično povsod. Za popolno odstranitev je torej pomembno kombinirati več pristopov.

Temeljito čiščenje

Redno sesanje preprog, postelje, oblazinjenega pohištva in raznih razpok. Pri odstranjevanju jajčec in ličink je učinkovito tudi vakuumiranje.

Pranje in sušenje

Redno pranje posteljnine, oblačil in drugih izdelkov pri visokih temperaturah. Pri temperaturi nad 45°C lahko umrejo že v sedmih minutah. Po pranju je priporočeno še sušenje pri visoki temperaturi.

Insekticidi

Njihova uporaba je lahko učinkovita, vendar morate biti pri uporabi raznih kemikalij zelo previdni. Najbolje je, da se pri tem posvetujete s kakšnim strokovnjakom. Če se soočato z obsežnejšo težavo pa je celo priporočljivo poklicati strokovnjaka za obvladovanje škodljivcev.

Ključnega pomena za ohranjanje stenic stran od vašega doma je preprečevanje njihovega vnosa. Bodite pozorni na to, kje prenočujete, in se zavedajte potencialnega tveganja. Po vrnitvi iz potovanja temeljito pregledajte svojo prtljago in obleke ter jih po potrebi operite in posušite pri visokih temperaturah.
Čeprav posteljne stenice same po sebi niso nosilke bolezni, lahko njihova prisotnost v domu povzroči veliko neprijetnosti, predvsem zaradi ugrizov. Ključnega pomena je, da se jih znebite takoj, ko opazite njihovo prisotnost.