Pomanjkanje svetlobe vodi v pomanjkanje energije

Mitja Novak, 07.12.21 ob 21:50

V začetku decembra so dnevi že zelo kratki in do zimskega solsticija, ki nastopi 21. decembra, se bodo le še krajšali, posledično pa se bodo noči daljšale. Jutra so tako v teh dneh vse bolj temna, po končani službi pa je dneva že (skoraj) konec in zato se pogosto spopadamo s pomanjkanjem energije.

Pomanjkanje svetlobe vodi v pomanjkanje energije

Melatonin je močan antioksidant in hormon, ki uravnava naše cikle budnosti in spanja. Njegova sinteza se z leti zmanjšuje in že po 30. letu se lahko začnejo pojavljati nevšečnosti. Po 50. letu, ko telo proizvede le še tretjino melatonina, pa se ljudje že pogosto srečujejo z nespečnostjo in z njo povezano utrujenostjo, s pomanjkanjem energije ter s težavami s koncentracijo. Ko so dnevi zelo kratki, pa še tem pogosto primanjkuje sonca, sta utrujenost in dnevna zaspanost še pogosteje prisotni. Po vrhu pa smo že nekaj časa v obdobju pandemije, ki je izjemno zahtevna in pri ljudeh povzroča tudi porast nespečnosti.

Sami poskrbimo za lažja jutra

Če ne prej, se s prevzemom vloge starša začnemo ukvarjati s higieno spanja, in sicer pri svojih otrocih. Hitro spoznamo, kakšne ugodnosti prinaša dobra higiena spanja in kakšne slaba. Načela dobre higiene spanja postajajo vse bolj aktualna tudi s staranjem, ko ugotavljamo, da vedno slabše prenašamo neurejene urnike in pomanjkanje spanca. Ohranjanje vsakodnevne spalne rutine spodbuja stalen in neprekinjen spanec, zato je dobra higiena spanja pomembna tudi pri odraslih, še posebej starejših. K dobremu spancu pomembno pripomorejo zdrave navade prehranjevanja in rednega telesnega gibanja. Dobro je imeti tudi sproščujočo večerno rutino, spalnica pa naj bo mesto brez motenj. Če hodimo vsak dan spat ob isti uri in si tudi jutranjo budilko vedno nastavimo ob isti uri, se bo naša telesna ura temu prilagodila in budilke morda niti ne bomo več potrebovali. Če ne, je dober trik lahko ta, da si uro postavimo na drugo stran spalnice. Da jo izklopimo, bomo morali vstati in s tem bomo opravili že najtežje jutranje opravilo. Za nekatere je takšna jutranja metoda preveč stresna, zato lahko izberete tudi katero drugo pot, a najslabši je dremež na budilki, ki zavaja naše telo in nas dela še bolj utrujene, kot smo v resnici.

 

Telo potrebuje svetlobo

Dejstvo je, da je za naše telo dobro, da je izpostavljeno čim več naravni svetlobi. A so stvari, na katere imamo vpliv, in tiste, ki so žal izven našega dosega in tako je tudi z zimsko dolžino dneva. Zjutraj zato dvignimo rolete in odgrnimo zavese, da izkoristimo vsaj tisto svetlobo, ki je na voljo. Ko sonca ni, si v prostoru prižgimo luč. Strokovnjaki priporočajo, da dan začnemo s preprostimi razteznimi vajami ali pa z drugo obliko vadbe, ki nam ustreza. Za boljši začetek dneva in več energije si lahko nastavimo tudi priljubljeno glasbo ali pa radijsko postajo, ki jo z veseljem poslušamo. Ne pozabimo na zajtrk in si privoščimo tisto, kar nas bo napolnilo z energijo. Zvečer pa naj bo obrok rajši manjši, pred spanjem se sprostimo in pojdimo v posteljo pravi čas, da bomo dobili dovolj spanca. Rutina je pomembna in prinaša odlične rezultate, samo vztrajati moramo.

Projekt »Razvoj celovitega poslovnega modela za delodajalce za aktivno in zdravo staranje zaposlenih (Polet)« sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije.