Nikar ne zavrzite vode, v kateri ste kuhali živila

Sara Jagodič, 12.02.23 ob 03:30

Voda, v kateri ste kuhali živila ima namreč številne blagodejne učinke.

Nikar ne zavrzite vode, v kateri ste kuhali živila

Gotovo ste ob kuhanju riža ali testenin kdaj opazili, da voda postane motna in včasih celo rahlo bele barve. To je posledica sproščanja škroba, ki se izloča iz živila, in čeprav to vodo večina izmed nas po kuhanju zavrže, obstaja dober razlog, zakaj bi jo morali, v primeru, da ste lastnik vsaj ene sobne rastline, prihraniti in koristno uporabiti. Škrobna voda je voda, ki jo dobimo iz testenin ali riža – bodisi z vrenjem bodisi samo z namakanjem.

S škrobno vodo zalijte rastline

Če imate doma katerokoli sobno rastlino, je smiselno, da riževo vodo, ki ostane po kuhanju, prihranite in jo uporabite pri zalivanju. Ta služi kot nadomestek gnojilu in tako pripomore k lepši rasti rastline. Strokovnjak za sobne rastline Tyler Cross pravi, da riževa voda vsebuje pomembne hranilne snovi in minerale, ki se sicer nahajajo v vseh škrobnatih živilih. Ti minerali niso dobri samo za vaše rastline, ampak vsebnost škroba tudi spodbuja rast koristnih bakterij v tleh ter uničuje škodljivce.

Prednosti zalivanja s škrobno vodo:

– Okolju prijazen vir gnojila za rastline.

– Enostavna za pridobivanje in takoj na voljo po kuhanju.

– Omogoča ponovno uporabo odpadnega materiala iz kuhinje.

– Omogoča prihranek pri stroških nakupa gnojila.

– Ne povzroča opeklin korenin, za razliko od anorganskih gnojil.

– Spodbuja zdravo populacijo bakterij v tleh.

– Je organska metoda zatiranja škodljivcev.

– Pospešuje rast rastlin.

Postopek je povsem preprost. Vse, kar morate storiti, je, da riž precedite ali pa vodo odlijete v zalivalko, namesto da jo zlijete v umivalnik.

Prepričajte se, da se riževa voda najprej ohladi, saj lahko vročina škoduje vašim rastlinam. Prav tako se boste želeli izogniti pretiravanju, da se v tleh ne razvije preveč bakterij. Zalivanje enkrat mesečno bi v tem primeru moralo zadostovati. Voda za testenine bo imela podoben učinek na sobne rastline, saj prav tako vsebuje škrob. Torej, če testenine kuhate pogosteje kot riž, namesto riževe lahko uporabite tudi vodo, ki je ostala po kuhanju testenin.

Vir: splet

Čeprav je tovrstno gnojilo lahko dober dodatek vašim rastlinam, je pri uporabi potrebne nekaj previdnosti. Voda, v kateri kuhamo testenine ali riž, je običajno slana, kar lahko vaši rastlini škodi. Bodite previdni, da ne dodate soli testeninam, če jo nameravate kasneje uporabiti na rastlinah. Saj slanost vpliva na procese v rastlini tako, da moti vnos dušika in s tem zavira rast.

Riževa voda za nego las in proti starostnim pegam

Riževa voda pa nikakor ni primerna le za zalivanje vaših rastlin, ampak tudi za nego las. Voda, v kateri se kuha riž, je eden najcenejših lepotnih pripomočkov za nego kože in las. Tako bi bilo škoda, da jo na koncu kuhanja preprosto odlijete. V Aziji se riževa voda že stoletja uporablja za ohranjanje mladostne kože in pospeševanje rasti las.

Riževa voda namreč vsebuje veliko vitaminov, mineralov in aminokislin, ki so ključni za lepoto in zdravje kože ter las. Med drugim se v njej nahajata tudi ferulna kislina, ki velja za zelo močan antioksidant, in alantoin, ki deluje protivnetno.

Za riževo vodo je primerna katera koli vrsta riža. Ena od možnosti je, da riž, ki ga nameravate pojesti, skuhate v večji količini vode, kot bi jo uporabili sicer. Na koncu riž precedite, vodo pa prihranite. V nepredušno zaprti posodici jo lahko v hladilniku hranite vse do enega tedna in jo porabljate po potrebi. Če se vam zelo mudi, lahko riž zgolj namočite za približno 15 minut, nato pa uporabite riževo vodo kot lepotno sredstvo.

Najbolj učinkovita pa je fermentirana riževa voda, za pripravo katere boste potrebovali malce več časa. Posebna učinkovitost fermentirane vode je povezana predvsem z dejstvom, da pride med procesom fermentacije do spremembe pH-vrednosti. Tako je pH-vrednost vode bolj podobna tisti, ki jo imajo naši lasje, poleg tega pa se med fermentacijo sproščajo snovi, ki pospešujejo celično regeneracijo. Za pripravo riževe vode morate riž prav tako najprej namočiti, vendar ga nato pustite stati pri sobni temperaturi približno dva dni. Ko postane vonj pripravka rahlo kiselkast, je fermentirana riževa voda pripravljena. Zdaj jo lahko uporabite, morebiten preostanek pa shranjujte v hladilniku.

Riževa voda vam lahko pomaga pri različnih težavah s kožo. Obstajajo tudi študije, ki to potrjujejo. Med drugim naj bi bila riževa voda zelo koristna tudi za ljudi z atopijskim dermatitisom. 15- minutna kopel z riževo vodo dvakrat dnevno lahko poskrbi za občutno izboljšanje stanja. Z riževo vodo si lahko pomagate tudi pri blažitvi težav z aknami, prav tako pa poskrbi za zmanjšanje razširjenih por. Če boste riževo vodo uporabili za nego obraza, vanjo pomočite košček bombažne vate, s katerim nato zbrišite kožo. Ko se vata osuši, jo ponovno namočite. Postopek ponavljajte nekaj minut vsak dan. Na koncu obraza ne spirajte, ampak počakajte, da se koža posuši.

Namesto dragih in pogosto precej agresivnih kozmetičnih izdelkov za čiščenje kože lahko uporabite kar preprosto, a izjemno učinkovito riževo vodo. Tudi v tem primeru si pri nanosu pomagajte z bombažno vato in počakajte, da se riževa voda na obrazu posuši. Tako bo lahko koža vsrkala pomembne hranilne snovi. Z rednim čiščenjem obraza z riževo vodo boste dosegli, da bo vaša koža čista in mehka, dobila pa bo tudi zdrav sijaj.

Uporaba riževe vode ni omejena le na obraz, ampak jo lahko uporabite za nego kože po vsem telesu. To bo najlažje, če si boste pripravili kopel, v katero boste vlili skodelico ali dve riževe vode. Druga možnost je, da uporabite kar riž (približno 100 gramov), ki ga nasujte v vrečko, namenjeno pranju občutljivega perila, ali v čisto najlonsko nogavico. Zavežite, položite v kad in prelijte s toplo vodo. Kopel ima pomlajevalni učinek na kožo, hkrati pa poskrbi tudi za prijetno sprostitev.

Bi radi ublažili izrazitost starostnih peg? Tudi v tem primeru vam lahko na pomoč priskoči riževa voda. Snovi, ki se nahajajo v njej, pa lahko nevtralizirajo tudi delovanje prostih radikalov ter pospešijo obnovo kože po sončnih opeklinah, ublažile pa bodo tudi rdečico in bolečine. V mislih imamo seveda predvsem antioksidante, kot so vitamin A in C, flavonoidi in fenoli. V primerjavi z dragimi kozmetičnimi produkti, namenjenimi upočasnjevanju staranja kože, je riževa voda smešno poceni.

Ljudje, ki jo uporabljajo, pripovedujejo, da so se pozitivni učinki pokazali že po prvi uporabi. Riževa voda poskrbi za bolj gladko in napeto kožo ter pomaga pri hiperpigmentaciji. Skrčila bo pore in tako poskrbela za porcelanast videz kože. Če želite izkoristiti predvsem pomladitveni učinek riževe vode, vam priporočamo, da jo uporabljate dvakrat dnevno, in sicer zjutraj ter zvečer. Če boste riževo vodo pustili na koži čez noč, bodo rezultati še posebej hitri.

Vir: splet

Prebivalke kitajske vasice Huangluo so postale znane po vsem svetu, prislužile pa so si celo uvrstitev v Guinnessovo knjigo rekordov. Razlog za to so njihovi izjemno dolgi in gosti lasje. Kot so povedale, je njihova skrivnost prav riževa voda. Ta pomaga, da so vaši lasje lepši in bolj zdravi. Uporaba riževe vode preprečuje tudi poškodbe oziroma lomljenje las, saj s tem izboljšate njihovo elastičnost. Ker so lasje zaradi riževe vode tudi mehkejši, jih je mogoče precej lažje razčesati. Lase si operite kot običajno in jih sperite, na koncu pa jih prelijte še z riževo vodo.

Riževa voda je kot nalašč za tiste, ki si že dolgo prizadevate, da bi vaši lasje rastli hitreje, a doslej niste imeli uspeha. Kot smo omenili, naj bi bili skoraj neverjetno dolgi lasje, s katerimi se ponašajo prebivalke vasice Huangluo, prav posledica redne uporabe riževe vode, ki lahko pomaga tudi pri težavah s prekomernim izpadanjem las. Za optimalen rezultat uporabite fermentirano riževo vodo (postopek njene priprave je opisan zgoraj), ki ji dodajte nekaj kapljic eteričnega olja rožmarina ali sivke. Takšno vodo lahko občasno uporabite kar namesto svojega običajnega šampona za lase. Presenečeni boste nad rezultati!

Voda, v kateri so se kuhala jajca, bogata s kalcijem

Tudi vode, v kateri so se kuhala jajca, nikakor ne zavrzite. Med kuhanjem se iz jajčne lupine izločajo minerali, ki lahko koristijo vašim rastlinam. Posebno veliko je kalcija – jajčna lupina vsebuje približno 380 mg kalcija na gram in nekaj se ga izloči v vodo.

Kalcij je pomembno hranilo tudi za rastline – za njihovo rast, poveča odpornost na bolezni, kalcij krepi celične stene, aktivira encime … Čeprav je v naravi pomanjkanje kalcija redko, ni povsem izključeno. Lahko se pojavi, kjer je zemlja denimo kisla ali zelo kisla in pogostejše je v vrtnarstvu. Simptomi pomanjkanja so lahko denimo »ožgani« vrhovi listov, porumenelost listov (vendar pozor, to je lahko tudi znak pomanjkanja drugih hranil) ali zaostajanje v rasti ter razne deformacije.

Kalcij tudi pomaga ohranjati nevtralno pH vrednost zemlje ter tako zagotavlja idealno okolje za vpijanje vseh hranil, ki jih rastline potrebujejo.

Zemlja za lončnice ima pH že precej blizu nevtralnemu in če so bile vaše rastline kupljene v lončku ali pred kratkim presajene, je zelo verjetno, da je njihovo pH okolje že ustrezno. Seveda pa voda, v kateri so se kuhala jajca, ni primerna le za sobne rastline. Če imate vrt, jo uporabite na vrtu.

Kislost zemlje lahko sicer preverite s posebnimi pH testerji. In če ugotovite, da je zemlja prekisla, ne pozabite na vodo, ko boste naslednjič kuhali jajca. Shranite jo in z njo približno enkrat na teden zalijte svoje rastline.