Klic po udobju: kako prenovite svojo mansardo tako, da boste še čez 15 let ponosni nase

Oglasno Sporočilo, 20.04.20 ob 11:53

Dovolite si imeti velike sanje in jih tudi realizirajte! Predstavljamo vam pametne rešitve, s katerimi lahko mansardo spremenite v najljubši in najudobnejši kotiček vašega doma.

Želite izrabiti še neizkoriščen prostor, prihraniti energijo, želite narediti nekaj bolje, bolj varčno, morda lepše? Da boste lažje zastavili izhodišča in svoje cilje, vam bomo najprej povedali, zakaj se prenove lotevajo drugi, nato pa razkrili skrivnosti najbolj uspelih projektov.

Cilja, ki motivirata večino

Kot vse pomembnejši razlog prenove doma se zadnja leta pojavlja zdravje. V raziskavi Healthy Homes Barometer, ki je zajela 12.000 Evropejcev, je 59 % vprašanih kakovost zraka ocenilo kot dejavnik, ki povzroča nadpovprečno zaskrbljenost – isti nivo zaskrbljenosti, kot so ga pripisali morebitni izgubi delovnega mesta. Prav na vrh razlogov za prenovo pa so anketiranci postavili udobje, ki ga za človeški organizem od nekdaj poosebljajo obilje dnevne svetlobe, svež zrak in prijetne temperature. Glavna motivatorja evropskih prenov sta torej iskanje zdravja in udobja. Več kot upravičeno, saj so mnogi domovi postali neprimerni za sodoben način bivanja.

Vedno več ljudi spoznava, kako tesno povezana sta naše zdravje in zdravo bivalno okolje.

Posebnost sodobnega časa

Naša generacija preživi v povprečju skoraj 90 odstotkov časa v notranjosti in ta način življenja prenašamo na naše otroke. Bivanje pretežno v zaprtih prostorih pa ne pomeni, da se moramo naravi odreči. Pridružite se 11 milijonom Evropejcev, ki so z ogledom tega kratkega videa že spoznali, kako lahko naravo uspešno povabimo v svoje domove. Vizijo obilja naravne svetlobe, svežega zraka in odprtih razgledov je mogoče realizirati tudi pri najbolj zahtevnih projektih prenove; primer odlične prakse je prenova stare stavbe, s katero so klasični dvojček iz leta 1950 spremenili v ogljično nevtralen dom prihodnosti. In če želite vnaprej vedeti, kako svetla bo vaša prenovljena mansarda, snemite brezplačno aplikacijo za pametni telefon in s 360° vizualizacijo preverite, ali bo naravne svetlobe dovolj za prijetno bivanje.

Temelj udobja človeškemu telesu predstavljajo obilje dnevne svetlobe, svež zrak in prijetne temperature.

Kaj odlikuje najboljše projekte

Med značilnosti in ukrepe, ki odlikujejo najboljše prenove mansard, lahko strnemo naslednje:

  • odprt strop do slemena, ki zagotavlja prostornost in zračnost,
  • vidne tramove, ki ustvarjajo enkratnost interierja,
  • edinstvene ambientalne rešitve, ki jih omogočajo poševni stropi,
  • obilje dnevne svetlobe, ki ga podarjajo strešna okna (dajejo namreč trikrat več svetlobe kot enako velika vertikalna okna),
  • dobro načrtovanje in celovite ukrepe – le strokovno izdelana in ustrezno opremljena mansarda bo namreč razlog, da boste na prenovo ponosni še dolga leta.

Da boste s prenovo zadovoljni dolga leta, mora biti vaša mansarda funkcionalna in opremljena po vašem okusu.

Izkoristite sodobno tehnologijo

Primeri najboljše prakse prenove izrabljajo vse koristi in prednosti, ki jih ponuja današnja sodobna tehnologija. Mansardo lahko tudi prezračujete povsem avtomatsko s pomočjo pametnih senzorjev, ki nadzirajo temperaturo, vlago in količino CO2 ter ustrezno odpirajo ali zapirajo strešna okna in senčila. Izvedite več o sistemu, pri katerem lahko s pametnim telefonom ohranjate ves nadzor, za povrh pa ga lahko namestite popolnoma sami.

Bo svetlobe dovolj? Z brezplačno aplikacijo za pametni telefon in s 360° vizualizacijo vaše mansarde lahko to preverite sami!

Čist zrak pomeni sveže misli. In ker v povprečju vdihnete 22.000-krat na dan, ni vseeno, kakšen zrak imate v stanovanju. Naredite torej enega od teh vdihov še posebej globokega in naredite najpomembnejši korak za prenovo vaše mansarde – prvega. Držite se nasvetov, pa vam bo prenova v ponos še dolga leta!