Poletje je čas za oddih, sonce in morje. A žal je to tudi čas, ko se poveča število vlomov v stanovanjske in poslovne objekte. Kot nam pojasni Anita Čelofiga Kovčič iz Policijske uprave Maribor, so v prvi polovici lanskega leta obravnavali 334 vlomov, v letu 2024 pa 364 vlomov. Od tega so v letu 2023 obravnavali 179 vlomov v mesecu junij, julij in avgust, v letu 2024 pa 21 vlomov v mesecu juniju. Ob tem Čelofiga Kovačič še doda, da so v lanskem letu zabeležili rahlo povečanje vlomov prav v poletnih mesecih.

Storilci običajno vlamljajo skozi vrata ali okna z uporabo orodja kot so izvijači ali montirana železa. »Vlomilci iz stanovanjskih objektov in osebnih avtomobilov najpogosteje kradejo denar, plačilne kartice, nakit in sefe, iz poslovnih objektov pa tudi druge predmete, med katerimi so tudi elektronske naprave, tobačni izdelki, oblačila, očala...,« še dodaja naša sogovornica.

Kaj priporoča Policija?

Z določenimi samozaščitnimi ukrepi lahko prispevamo že sami lastniki objektov, v prvi vrsti z uporabo kvalitetnih, po možnosti protivlomnih oken in vrat ter dodatnih mehanskih ovir in z doslednim zapiranjem, zaklepanjem le-teh, pravi Čelofiga Kovačič. Priporoča se uporaba alarmnih naprav in video nadzornih kamer, pri varovanju poslovnih objektov pa se priporoča tudi sodelovanje z zasebno – varnostnimi družbami. Vrednejših predmetov ni priporočljivo hraniti doma ali v lastnih poslovnih prostorih, če pa že, z uporabo kvalitetnih trezorjev, sefov. 

»Eden pomembnejših samozaščitnih ukrepov za varovanje lastnega doma pa je postopanje na način, da svojega domovanja ob izhodih ne puščamo v stanju, ki kaže na to, da ni nikogar doma (puščanje prižganih luči, parkiranih vozil pred objekti...),« zaključuje naša sogovornica.

Dodatni nasveti:

  • Pred odhodom na dopust fotografirajte vse dragocene predmete, ki jih boste pustili doma. To vam bo v primeru vloma olajšalo prijaviti krajo policiji.
  • Na vidno mesto nalepite opozorilo, da je objekt pod video nadzorom.
  • V primeru daljše odsotnosti se dogovorite s sosedom ali sorodnikom, da občasno preveri vaš dom in poskrbi za praznjenje poštnega nabiralnika.
  • Ne objavljajte na družbenih omrežjih, da greste na dopust, dokler se ne vrnete.
  • Priporočljivo je tudi, da izklopite plin, vodo in elektriko, da preprečite morebitne nezgode. Prižig alarmne naprave ter previdnost pri hranjenju ključev na skritih mestih sta prav tako pomembna.