Kot verjetno veste so bakterije majhni mikroorganizmi, ki lahko pri ljudeh povzročijo bolezni in okužbe. Na žalost je vaša kuhinjska gobica idealno mesto za rast in razmnoževanje teh mikroorganizmov. In te bakterije so razlog, zakaj vaša gobica za posodo smrdi. Nekatere najpogostejše vrste bakterij, ki jih najdemo na gobicah, so E.coli, Salmonela in Staphylococcus aureus. Izpostavljenost tem bakterijam lahko povzroči simptome, od želodčnih težav do hudih okužb.
Hitro zavrzite smrdečo gobico
Če ste izpostavljeni škodljivim bakterijam na umazani gobici za posodo, lahko doživite simptome, kot so krči v želodcu, driska in bruhanje. V hujših primerih se lahko razvije resna okužba, ki zahteva medicinsko zdravljenje. In če imate oslabljen imunski sistem, ste še bolj izpostavljeni tveganju za bolezni zaradi umazanih gobic. V tem primeru niti milo za posodo ne pomaga.
Morda se sprašujete, kako hitro se bakterije razmnožujejo na vaši gobici. Po študiji Nacionalne sanitarne fundacije (NSF) traja le nekaj ur, da bakterije začnejo rasti na vlažni gobici. V enem dnevu lahko gobica vsebuje milijone bakterij. Zato je izredno pomembno, da gobico po pravnju posode očistite in posušite, da preprečite rast bakterij.
Kako preprečiti, da bi vaša gobica razvila tisti neprijeten vonj?
Ključno je, da gobico ohranjate čisto in suho. Po vsaki uporabi gobico temeljito sperite z vročo vodo in jo čim bolj ožemite. Gobico lahko poskusite obesiti na dobro prezračevano mesto, da se hitreje posuši. Če ste resni glede čistoče vaše gobice, razmislite o uporabi držala za gobice z drenažnimi luknjami, ki omogočajo kroženje zraka okoli gobice.
[[image_1_home_296]]
Ne glede na to, kako dobro skrbite za svojo gobico, bo prišel čas, ko jo boste morali zavreči. Gobico za posodo naj bi zamenjati vsaj vsaka dva tedna. Če pa gobica začne razvijati neprijeten vonj ali kaže znake obrabe, je čas, da jo zavržete in nadomestite z novo.
Čeprav je res, da lahko gobice za posodo vsebujejo škodljive bakterije, to ne pomeni, da jih moramo prenehati uporabljati. Gobice so še vedno učinkovito sredstvo za čiščenje posode in površin, če jih pravilno vzdržujemo in redno menjamo. Če pa vas skrbijo bakterije na gobici, lahko razmislite o alternativah. Na primer, namesto gobice lahko uporabite krtačo za posodo ali krpo.
Lahko pa uporabite tudi enkratne čistilne robčke ali papirnate brisače za nekatere čistilne naloge. Odločitev, ali boste uporabljali gobico za posodo, je vaša, vendar obstajajo načini, kako zmanjšati tveganja, povezana z njeno uporabo.