Preteklo leto je bilo za Slovenijo prelomno tudi v številu na novo nameščenih samozadostnih sončnih elektrarn, katerih število se je v 2020 podvojilo.

V lanskem letu je bilo v Sloveniji zabeleženih kar 8641 gospodinjstev, večstanovanjskih kompleksov, manjših podjetij in skupnosti, ki se lahko pohvalijo s samozadostno sončno elektrarno. Združena kapaciteta se je tako v 2020 z 52 povzpela na 103 MW.

Vir: Agencija za energijo

K porastu tovrstnih sončnih elektrarn so prispevale zakonodajne spremembe, cenovno bolj dostopne ponudbe in pa čas, ki ga je ljudem prinesla pandemija. Agencija za energijo je nad trendom, ki pokaže, da so številke vsako leto kar dvakrat večje, navdušena.

Največ izkoriščamo sonce

Pojasnijo, da so se naprave za samooskrbo začele pojavljati v letu 2016, ko je v uporabo stopila uredba o spodbujanju rabe električne energije, pridobljene iz obnovljivih virov, od takrat pa trend narašča tako zelo, da smo v lanskem letu zabeležili za kar 103 MW samooskrbnih naprav, kar pri 8641 priključenih napravah znaša približno 12 kW na napravo.

Celotno poročilo lahko preberete na spletni strani Agencije za energijo

Najpogostejše so sončne elektrarne, ki jih je 8614 ter so v celoti samooskrbne, medtem ko vodni vir uporablja 24 naprav, z vetrom pa se napajajo le 3. Zaenkrat v Sloveniji še ne beležimo naprav, ki bi kot vir uporabljale geotermalno energijo. Dodatno preseneča tudi dejstvo, da se številke nanašajo zgolj na individualne uporabnike, na Agenciji za energijo pa povedo, da lahko podoben porast proizvodnih naprav za samooskrbo pričakujemo tudi pri podjetjih in drugih večjih skupnostih.

Vir: Agencija za energijo