V zavetju vulkanov Islandije je z delovanjem začela posebna naprava, ki vase vsrka zrak, ga segreje in iz njega odstrani ogljikov dioksid. Bi lahko bila to prihodnost soočanja z njegovo preobilico?

Orca, foto: Twitter/Peter Kalmus, @climatehuman

Napravo z imenom Orca, ki je namenjena odstranjevanju in skladiščenju ogljikovega dioksida, so po več kot letu in pol konstrukcije zagnali ob koncu poletja. Struktura je pravzaprav zelo preprosta – v zabojnike, ki so podobni tistim, ki jih lahko vidimo naložene na ladje, so vgrajeni posebni ventilatorji, ki zajamejo zrak, ga v notranjosti močno segrejejo, pri čemer lahko zaradi kemijskih značilnosti zatem odstranijo prisoten ogljkov dioksid. Ta se nato zmeša z vodo in nadaljuje svojo pot po posebnih ceveh, ki ga »odpeljejo« globoko pod zemljo, kjer se utrdi, spremeni svojo agregatno strukturo in se v trdnem stanju uskladišči.

Velikanski sesalec atmosfere

Po trenutnih ocenah lahko Orca letno ujame in skladišči 4000 metričnih ton ogljikovega dioksida, s čimer islandska naprava upravičeno prejema naslov največje tovrstne infrastrukture na svetu. Trenutno lahko podobne naprave preštejemo na prste, glede na obetavnost zajemanja in skladiščenja ogljikovega dioksida iz zraka pa lahko pričakujemo, da bodo take naprave v prihodnje prej pravilo kot izjema.

Če bo Orcino delovanje sledilo napovedim in izračunom, si lahko človeštvo obeta, da bo islandska naprava v vsakem trenutku posrkala eno desetmilijonino vseh trenutnih človeških emisij ogljikovega dioksida.

Raziskovalci, ki se ukvarjajo s preučevanjem novih zelenih tehnologij, delovanje naprave javnosti predstavljajo povsem preprosto – tako so ob zagonu Orce povedali, da si jo moramo predstavljati kot velikanski sesalec atmosfere. Tovrstne naprave so po ocenah odločevalcev nujen dodatek vsem ukrepom in strategijam, s katerimi se borimo proti posledicam podnebnih sprememb ter dosegamo klimatsko nevtralnost.

Če bo Orcino delovanje sledilo napovedim in izračunom, si lahko človeštvo obeta, da bo islandska naprava v vsakem trenutku posrkala eno desetmilijonino vseh trenutnih človeških emisij ogljikovega dioksida. Sicer se sliši malo, a vsakršen korak za zmanjševanje ogljikovega dioksida je vreden truda …

Orca opravlja delo 200 000 dreves, pri čemer zavzema kar 1000-krat manj prostora.

Vseeno pa tovrstna naprava ni v celoti zelena in izključno hvalevredna – zaradi temperatur, na katere je potrebno segreti zajeti zrak, se porabijo ogromne količine energije, kar za eno metrično tono znese za 600 dolarjev stroškov. Razvoj tehnologije bo tako v prihodnje posvečen znižanju energetskih stroškov, pri čemer bi bilo smiselno razmišljati predvsem o obnovljivih virih energije.

Vir: Business insider