Ampak tudi rabljeno! Ikeine kose preteklih sezon, ki v svojem lesu skrivajo zgodbe tujih domov, tako po novem dobimo v posebnem Ikeinem trajnostnem centru na Švedskem. Bi bilo kaj takega zaželenega tudi pri nas?

Trgovinica rabljenih Ikeinih kosov ReTuna, foto: ©Lina Östling

IKEI se pogosto očita neekološkost v luči masovne proizvodnje, netrajnostnih materialov ter privabljanju potrošnikov k vedno novim nakupom Pa vendar tudi velike trgovske verige tu in tam uberejo kak pohvale vreden zeleni korak. Tako je IKEA, švedski pohištveni velikan z modro-rumenimi poslovalnicami po vsem svetu, nedavno sporočil, da na Švedskem za dlje časa odpira pop-up trgovinico, v kateri bo mogoče kupiti rabljeno pohištvo. Trgovinica je bila sicer poskusno odprta že pred pandemijo, a bo zaradi manjšega obiska, pripisanega epidemiji, pa tudi dobrih odzivov, ki jih je bila deležna, odprta še celotno leto 2022.

Pop-up trgovinica s pohištvom iz druge roke se nahaja v nakupovalnem središču ReTuna Återbruksgalleria, ki je prav posebno in tako, kot ga pri nas še ne poznamo – namenjeno je namreč izključno prodaji ponovno uporabljenih, ekoloških ali trajnostno pridelanih izdelkov. Središče je odprto od leta 2015 v mestu Eskilstuna blizu Stockholma in želi služiti kot zeleni primer dobre potrošniške prakse na Švedskem.

Je zelena IKEA možna?

IKEA je trgovinico odprla z namenom, da tudi sama vsaj malenkostno vstopi v sistem krožnega gospodarstva, pri tem pa pomaga svojim kupcem, da poiščejo navdih, kako svoja stanovanja opremiti z izdelki, ki jih že imajo oziroma kako kakovostne, lepe kose poiskati med rabljenimi pohištvenimi kosi preteklih sezon. Sodelovanje IKEE z ReTuno je sprejeto izjemno pozitivno, IKEA pa je obljubila tudi, da bo do konca leta 2030 poskušala doseči preobrazbo na način blaženja podnebnih sprememb, približevanja krožnemu gospodarstvu, zero waste logiki, ponovni uporabi in podobno.

Dosedanje delovanje trgovinice se je izkazalo kot izjemno uspešno, več kot 80 odstotkov pohištva, ki so ga posamezniki podarili trgovinici, pa je bilo v odličnem stanju ter je potrebovalo zgolj kak popravek ali dva, pa je lahko nadaljevalo svojo življenjsko pot v stanovanju druge družine – na tam način je nove domove dobilo kar 30 tisoč kosov pohištva!

»Zanimanje za nakup rabljenih izdelkov narašča, zato podpiramo ta projekt pri našem prehodu iz linearnega v krožni poslovni model. Inovativni poslovni modeli, ki so dobičkonosni in trajnostni, kot je IKEA rabljena pop-up trgovina v ReTuna, nam pomagajo doseči naš cilj,« je ob napovedi nadaljnjega delovanja trajnostne trgovinice povedal Jonas Carlehed, vodja trajnostnega razvoja pri IKEI.

Nov dom našlo 30 000 kosov pohištva

Kaj lahko v trgovinici z rabljenim IKEA pohištvom sploh najdemo? Mnogo! Dosedanje delovanje trgovinice se je izkazalo kot izjemno uspešno, več kot 80 odstotkov pohištva, ki so ga posamezniki podarili trgovinici, pa je bilo v odličnem stanju ter je potrebovalo zgolj kak popravek ali dva, pa je lahko nadaljevalo svojo življenjsko pot v stanovanju druge družine – na tam način je nove domove dobilo kar 30 tisoč kosov pohištva!

»Očitno lahko tak način poslovanja uspe, čeprav naša trgovina v letu pandemije ni veliko zaslužila. Toda na podlagi pozitivnih izkušenj verjamemo, da bi bila tovrstna trgovina v prihodnosti zelo donosna, kar je fantastično, saj resnično verjamemo, da je krožno gospodarstvo naša realna prihodnost,« je bil še optimističen Carlehed.

Vir: Ekovjesnik