Zagotovo so k temu prispevali tudi dosežki naših športnikov, a letošnje OI na Japonskem se odlikujejo še po tem, da so bile najbolj okolju prijazne doslej. Kako?

Foto: Facebook/Olympics

Japonska se je načrtovanja olimpijskih iger, ki so potekale v letošnjem poletju, lotila izjemno premišljeno in ob zares brezkompromisnih zdravstvenih standardih poskrbela tudi za to, da je bila celotna prireditev okolju karseda prijazna. Z gotovostjo lahko trdimo, da so bile zaradi sedmih zelenih dejstev, ki jih bomo predstavili v nadaljevanju, letošnje olimpijske igre najboljše doslej.

Trajnost ni le trend, ampak nuja, ki ji podjetja, industrije in posamezniki po svetu prilagajajo svoje življenje, z namenom, da ohranimo naš planet, temu vodilu pa so morali kot eni najglasneje izraženih zahtev javnosti slediti tudi v pripravljalnem komiteju letošnjih OI. Tako se je že sam koncept iger glasil: »Be better, together, For the planet and the people.« (op. a. Bodimo boljši skupaj. Za planet in ljudi).

Reciklirani materiali za najboljše športnike sveta

Ena od zelenih stvari na letošnjih OI, ki jih lahko izpostavimo, je bila že 71 centimetrov velika olimpijska bakla, deloma izdelana iz recikliranega aluminija, ki je v svoji prvi rabi služil za gradnjo začasnih hiš po tragičnem japonskem cunamiju v letu 2011.

Iz recikliranih materialov so bili oblikovani tudi dresi številnih olimpijskih športnikov. Svetovno znano podjetje Nike se je namreč pridružilo japonskim prizadevanjem in za svoje športnike izdelalo okolju prijazna oblačila – tako so recimo skejterji nosili majice, ki so bile v celoti izdelane iz vlaken recikliranih plastenk.

Skrivnost zmagovalnih stopničk in medalj

Z mislijo na okolje so bile izdelane tudi zmagovalne stopničke, ki jih je bilo letos v Tokiu kar 98 ter so bile izdelane iz odpadne plastične embalaže japonskih gospodinjstev – porabljena količina bi po ocenah ustrezala 400 000 plastenkam. Najbolj slavna trajnostna rešitev so bile gotovo letošnje medalje, ki so bile izdelane iz odpadnih kovin odvrženih doniranih mobilnih telefonov. Tokratna odličja imajo tako prav poseben »okus«!

Olimpijci so spali »zeleno«

Manj znano zeleno dejstvo so tudi posebne olimpijske postelje, ki jih je japonsko podjetje Airweave izdelalo iz recikliranega kartona, medtem ko so bile vzmetnice sestavljene iz posebnih polietilenskih vlaken, ki so lahko neštetokrat reciklirana.

Prav tako so se olimpijski športniki v Tokiu premikali, ne da bi v ozračje pošiljali dodatne škodljive emisije toplogrednih plinov, saj so na OI uporabljali posebna Toyotina avtonomna električna vozila e-Palette. Zanimiva je tudi zgodba olimpijske vasi, ki je bila postavljena iz 40 000 kosov lokalnega japonskega lesa. Komite je obljubil, da bodo vas po koncu olimpijskih iger razstavili ter vse kose vrnili njihovim lastnikom.

Vir: Euronews