Z inovativnimi pečmi in novim pristopom do smetišč lahko ubijemo dve muhi na en mah – rešimo se lahko preobilice odpadkov ter hkrati proizvedemo več nekoliko čistejše energije.

Ali veste, da se da hkrati proizvajati električno energijo in toploto, s katero lahko kar takoj ogrevamo bližnja gospodinjstva? Kako? S predelavo odpadkov v inovativnih pečeh. Način se imenuje »soproizvodnja toplote in električne energije«.

V Greenovate Europe, ki se ukvarja s podporo trajnostnim tehnologijam in zelenim inovacijam pravijo: »To je način za proizvodnjo toplote in električne energije hkrati,« ter dodajajo: »Lahko prihrani do 40 % energije v primerjavi s konvencionalnimi sistemi, ki uporabljajo samo električno energijo.«

Naprava, zelena na več ravneh

V okviru tega s finančno pomočjo Evropske unije nastaja projekt SmartCHP, ki bo omogočal pretvorbo biomase v toploto in elektriko. Delo vključuje predelavo dizelskega motorja, tako da lahko uporabljal bio olje namesto dizla.

Zamisel je, da bi najprej uporabili stroj, ki lahko organske odpadke, kot so oljčna jedrca, pa tudi gozdne in kmetijske ostanke, spremeni v bioolje. Zelenkasto bioolje je nato mogoče usmeriti po eni od dveh poti. Olje se lahko dovaja v spremenjeni dizelski motor za proizvodnjo električne energije ali, če je potrebna toplota, v kotel na dimne pline.

»Proizvajamo lahko toploto in elektriko hkrati,« so povedali v Greenovate Europe, »To pomeni, da je mogoče proizvodnjo toplote povečati na hladen zimski dan, nato pa zmanjšati v toplejših poletnih dneh. Je tudi odlična rešitev za uravnoteženje energetskega omrežja in dopolnitev bolj spremenljivih obnovljivih virov energije, kot sta sončna ali vetrna.«

Na tak način bi se lahko zagotavljalo toploto in električno energijo hotelom, bolnišnicam, šolam, hotelom in industrijskim zgradbam, s čimer bi se prihranilo pri stroških energije, ogrevanja, izboljšalo bi se splošno energetsko učinkovitost ter zmanjšalo emisije toplogrednih plinov. Ekipi je uspelo napravo v laboratoriju testirati kar 500 ur zapored, kar je z uporabo bio olja rekord v svetovnem merilu!

Do sedaj je stroj poganjalo bio olje, pridelano iz oljčnih jedrc iz Grčije, miskantusa iz Hrvaške ter gozdarskih odpadkov iz Švedske, v prihodnje pa se bodo testirale še nekatere druge biološke surovine.

Popoln izkoristek potenciala

In kako bo delovala naprava? Gre za princip, ki ga poznamo iz bioplinarn, kar pomeni, da se bo organske odpadke sežgalo, plin, ki bo ob tem nastajal, pa se bo dovajalo v gorivne celice, ki bodo kemikalije pretvorile v elektriko, hkrati pa bodo izkoristile in uskladiščile tudi toploto, ki bo nastajala v celotnem procesu. Da se bo ohranilo emisije toplogrednih plinov na čim nižjem nivoju, se bo odpadke segrevalo namesto na približno 800 °C segrevalo na bolj ekoloških 700 °C.

Vir: Europa