Carlsberg, podjetje, ki proizvaja pivo in podjetje Coca-Cola sta se združila v edinstvenem projektu snovanja plastenk, ki bodo temeljile na rastlinskih materialih in se bodo razgradile že v dobrem letu. Sliši se kot odlična rešitev za gore odpadne embalaže …

Pomena varovanja okolja se vse bolj zavedajo tudi multinacionalke. Tako Carlsberg in Coca-Cola načrtujeta pravo revolucijo na področju biorazgradljive embalaže.

Že kmalu bomo lahko uživali v pitju piva in kole iz povsem nove, okolju veliko bolj prijazne embalaže. Podjetji Carlsberg in Coca-Cola sta namreč združili moči ter naznanili, da bosta podprli podjetja, ki se ukvarjajo z ustvarjanjem trajnostne, biorazgradljive embalaže ter sporočili, da bo že kmalu njuno pijačo mogoče najti v povsem novih plastenkah oziroma pločevinkah.

Tako bi lahko Carlsberg svoje pivo prodajal v kartonasti »plastenki« z notranjostjo iz posebne biorazgradljive rastlinske plastike, ki bo odporna tudi na mehurčkaste pijače in alkohol.

Za novim konceptom embalaže stoji nizozemsko biokemično podjetje Avantium, ki s svežim projektom načrtuje izdelavo plastike iz rastlinskih sladkorjev. Tako bi lahko Carlsberg svoje pivo prodajal v kartonasti »plastenki« z notranjostjo iz posebne biorazgradljive rastlinske plastike, ki bo odporna tudi na mehurčkaste pijače in alkohol.

Multinacionalke odplačujejo svoj dolg okolju

Trenutno projekt zaradi situacije s koronavirusom sicer miruje, vključeni pa pričakujejo, da bo mogoče proizvodnjo trajnostne, okolju prijazne embalaže zagnati že ob koncu leta. Biorazgradljive rastlinske plastike pa se ne bosta poslužila le Carlsberg in Coca-Cola, ampak tudi številna druga živilska podjetja, ki jih bo Avantium razkril v prihodnjih mesecih, med njimi pa bi naj bil celo slavni Danone.

Plastike, ki jo zaenkrat pridobivamo iz fosilnih goriv, se letno proizvede kar 300 milijonov ton, odpadna embalaža pa naposled pristane na neskončnih deponijah, v gozdovih, v morju …

Korak v trajnostno smer na področju prehranske industrije je izrednega pomena, saj prav masovna proizvodnja izdelkov, ki so hranjeni v plastični embalaži, predstavlja enega največjih onesnaževalcev okolja. Plastike, ki jo zaenkrat pridobivamo iz fosilnih goriv, se letno proizvede kar 300 milijonov ton, odpadna embalaža pa naposled pristane na neskončnih deponijah, v gozdovih, v morju … Podjetja, vključena v projekt, bodo tako vsaj delno pripomogla k zmanjšanju količin plastike in posledično onesnaževanja. Nove rastlinske embalaže ne bo mogoče le razgraditi, ampak jo po potrebi tudi reciklirati, z njenim vstopom na trg pa se bo letna proizvodnja plastike zmanjšala za približno 5000 ton.

Vir: The Guardian