Solarni paneli so v zadnjem desetletju postali že skoraj obvezna oprema, južnokorejski znanstveniki pa so z nedavnim odkritjem poskrbeli, da bomo lahko že kmalu uporabljali prozorne sončne celice.

V prihodnje bi bila lahko uporaba solarnih celic za proizvodnjo električne energije še bolj preprosta in razširjena, saj so znanstveniki univerze Incehon v Južni Koreji pred kratkim razvili prozorno sončno celico.

Sončna energija kot eden od obnovljivih virov energije predstavlja upanje za prihodnost in za postopno dosego ogljične nevtralnosti, ki je nujna, da se spopademo s posledicami podnebnih sprememb ter ustavimo dirko proti dnu. Zaupanje v učinkovitost solarnih panelov izražajo že številke novonastajajočih solarnih farm in ogromnih kompleksov s solarnimi celicami, sončne celice pa imajo danes tudi številne bivalne stavbe.

Sončna celica = okno?

Odslej bi lahko bila uporaba sončnih celic še bolj vsakdanja, to pa zahvaljujoč nedavnemu izumu južnokorejskih znanstvenikov, ki jih je uspelo po dolgem obdobju testiranja naposled zasnovati delujočo sončno celico, ki je prozorna. Si predstavljate potencial takega izuma? Solarna ploščica na vašem telefonu, solarna celica na oknu, solarni paneli na velikih steklenih objektih … Morda celo nakit? Možnosti so neomejene.

Znanstveni članek o revolucionarni znanstveni inovaciji najdete na naslednji povezavi

Prozorno celico sestavljata titanijev dioksid in niklov(II) oksid, ki nista toksična ter sta tako idealna za maksimalno ekološko proizvodnjo električne energije. Zaenkrat celica prepušča 57 % vidne svetlobe ter še ne proizvaja velikih količin energije, vendar raziskovalci kljub temu obljubljajo, da lahko že kmalu pričakujemo še boljše rezultate.

Vir: Ekovjesnik