Problem onesnaževanja zraka rešuje nova tehnološka domislica – raziskovalci so izumili posebno robotsko umetno drevo, ki lahko prispeva k boljši kvaliteti zraka v središčih mest.

Umetno drevo lahko s pomočjo alg opravi delo kar 368 navadnih dreves. Foto: Facebook/Biomitech

Onesnažen zrak vsako leto prispeva k 400 000 smrtim v Evropi, Svetovna zdravstvena organizacija pa letno našteje kar sedem milijonov smrtnih primerov na svetu, ki jih je mogoče pripisati onesnaženemu zraku, polnemu škodljivih delcev in izpušnih plinov.

Umetno drevo, ki se napaja s sončno energijo in skrbi za čisti zrak v središčih mest.

Slabša kvaliteta zraka lahko povzroči rak v pljučih, možgansko in srčno kap ter številne dihalne težave tako pri odraslih in starostnikih kot naših najmlajših. Ena od rešitev za izboljšanje kvalitete zraka v mestih je njihovo ozelenjevanje in sajenje zelenih rastlinskih vrst na strehe in fasade, a vsepovsod to ni mogoče.

Robotsko drevo iz alg

Strokovnjaki mehiškega podjetja BiomiTech so tako razvili robotsko drevo, ki je v čiščenju zraka tako učinkovito kot 368 dreves. Drevo BioUrban je sestavljeno iz petih cilindrov, vsak od teh pa je napolnjen s 100 litri alg – te v procesu fotosinteze porabljajo ogljikov dioksid in pri tem proizvajajo kisik.

Še ena prednost umetnega drevesa je, da lahko samo dela neprekinjeno, saj mu sončne celice omogočajo, da se napaja s sončno energijo. Alge, ki za fotosintezo nujno potrebujejo še sončno svetlobo, lahko tako s pomočjo svetilk, ki jih poganja sončna energija, delujejo tudi ponoči. Alge iz cilindrov drevesa BioUrban je sicer vsakih nekaj mesecev potrebno zamenjati, a jih podjetje koristno uporabi kot gnojilo na večjih kmetijskih zemljiščih.

Strokovnjaki mehiškega podjetja BiomiTech so tako razvili robotsko drevo, ki je v čiščenju zraka tako učinkovito kot 368 dreves.

Tehnološka inovacija sicer ne bo zamenjala pravih zelenih dreves, a jih bo predvsem tam, kjer težje uspevajo, uspešno dopolnila. Več BioUrban dreves je že postavljenih na različnih lokacijah v Mehiki, Panami in Kolumbiji, kmalu pa bi jih naj postavili celo v Franciji in Veliki Britaniji.

Vir: Design Boom