Tajništvo za čisto energijo otokov v EU je hrvaški otok Krk uvrstilo med najboljših deset primerov dobre prakse na področju energetske tranzicije.

Drugi največji hrvaški otok na Hrvaškem, otok Krk, je prejel priznanje Evropske unije. Tajništvo za čisto energijo otokov v EU je namreč otok Krk prepoznalo kot enega od vodilnih pri izvajanju programov, povezanih z ekologijo, energetsko učinkovitostjo in prehodom na čiste vire in ga uvrstilo med najboljših deset primerov dobre prakse v Evropi na področju energetske tranzicije.

Otok z nič odstotkov emisij CO2

Na otoku Krku so strategijo za razvoj zelene energije sprejeli že v letu 2012. Kot piše portal novilist.hr, so jo poimenovali Otok z nič odstotkov emisij CO2, njen cilj pa je bil, da bi Krk kot prvi Mediteranski otok postal CO2 nevtralen in energetsko samozadosten. Do danes so opravili tudi študijo razvoja vetrnih elektrarn in integracijo solarnih elektrarn, s pomočjo LED tehnologije pa so porabo električne energije že zmanjšali iz 1 milijona kWh v letu 2010 na okoli 730 000 kWh v letu 2018.

Izjemen razvoj v elektromobilnosti

Emisije izpušnih plinov, ki na Krku v 53 odstotkih prihajajo iz prometa, skušajo zmanjšati s spodbujanjem elektromobilnosti. Zgradili so 12 polnilnic za električna vozila, pred kratkim pa še osem polnilnic za električna kolesa, kjer je prostora za polnjenje 80 koles.

Za energetsko tranzicijo ustanovili dve podjetji

Na otoku Krku imajo ob energetski zadrugi, ki je bila osnovana v letu 2012, še dve nedavno ustanovljeni podjetji, ki bosta skrbeli za energetsko tranzicijo. To sta Otok Krk Energija (koordinirala bo proces proizvodnje in prenos ekološko čiste, sončne energije iz solarne elektrarne Barbićin) in Smart Island Krk (osredotočila se bo na digitalizacijo).

Krk v naslednjih desetletjih do energetske neodvisnosti

Kot so navedli v obrazložitvi za uvrstitev med deset najboljših primerov v Tajništvu za čisto energijo otokov v EU, so na Krku uvedli model dolgoročnega socialno-ekonomskega razvoja s posebnim poudarkom na varčevanju z energijo, s povečanjem energetske učinkovitosti in deležem obnovljivih virov energije (vetra, sonca in bioplina). Pričakuje se, da bo v naslednjih desetletjih Krk postal celo energetsko neodvisen.

Na seznamu tudi Azori, Menorka, …

Kot poroča portal novilist.hr, je za Hrvate priznanje, da so jih v Bruslju opazili, spremljali in prepoznali kot pomemben člen pri boju k čisti in zeleni energiji, izjemnega pomena. Otok Krk je na seznamu edini hrvaški otok, ob njem pa so še nizozemski Ameland, irski Aran Islands, portugalski Azori, škotski Isle of Gigha, švedski Gotland, španska Menorka, italijanska Pantelleria, danski Samso in grški Tilos.