Kitajska je uspešno zaključila prvo preizkušnjo svojega nuklearnega fuzijskega reaktorja, ki je znan tudi pod imenom ‘umetno sonce’, ker posnema enak proces ustvarjanja energije kot naravno sonce.

Foto: Twitter

Nuklearna fuzija je obetajoča tehnologija, ki lahko proizvede ogromne količine čiste energije z zelo malo stranskih produktov. Znotraj našega naravnega sonca atomi vodika med seboj trčijo in se zlijejo pri izjemno visokih temperaturah (okoli 15 milijonov stopinj Celzija) pod ogromnim gravitacijskim pritiskom. Vsako sekundo se spoji okoli 600 milijonov ton vodika in posledično nastane helij. Del mase vodikovih atomov med procesom postane energija, navaja portal 24ur.

Eksperimentalni napredni superkonduktorski Tokamak (EAST), ki je znan tudi pod imenom ‘umetno sonce’, je dosegel temperature v višini kar 70 milijonov stopinj Celzija, je poročala agencija Činhua. To temperaturo so kitajski znanstveniki vzdrževali kar 17 minut, kar je nov rekord. Projekt je Kitajsko do zdaj stal že okoli 840 milijard evrov. Njihov cilj je, da z ‘umetnim soncem’ ustvarijo skoraj brezmejno količino čiste energije s posnemanjem naravnih reakcij znotraj zvezd.

Nuklearna fuzija ne pušča nevarnih odpadkov

Po internetu so hitro zaokrožili posnetki, ki naj bi prikazovali ‘umetno sonce’, ki se dviguje v zrak in osvetli okolico okoli sebe, vendar ti niso resnični. Najbolj verjetno je, da so to posnetki izstrelitve enega od kitajskih satelitov.