Jadransko morje tako kot večina svetovnih morij zaradi posledic podnebnih sprememb nujno potrebuje zaščito. Nekaj upanja za Jadran ponuja nova, inovativna tehnologija …

Foto: InnovaMare Project

Ste si morda ogledali najnovejši Netflixov dokumentarec Seaspiracy, ki pred nas razgrne kruto realnost ribarjenja in škode, ki jo zadajamo našim morskim ekosistemom? Ne? Dokumentarcu navkljub dejstvo, da so naša morja zaradi podnebnih sprememb, posledičnih otoplitev, intenzivnega ribolova ter onesnaževanja izjemno ogrožena, ostaja trdno. Toda kako načeti to problematiko, morja rešiti pred dokončno zakisanostjo, pred dvigom gladine in naposled pred izumrtjem številnih živalskih vrst, ki so posredno povezane tudi z našim vsakdanom?

Foto: InnovaMare Project

Foto: InnovaMare Project

Med ogrožena morja sodi tudi naše, Jadransko morje, v borbi za zaščito pa izjemno pomembno vlogo igra predvsem sodobna tehnologija, prihodnosti ohranjanja naših habitatov pa si nikakor ne moremo predstavljati brez inženirjev robotike in mehanike, ki so postali stalni partnerji ekologov in morskih biologov.

S podvodnimi droni in robotiko za prihodnost Jadrana

Nekaj upanja obljubljata predvsem projekta SUSHI DROP in INNOVAMARE, ki želita povezati različne deležnike, strokovnjake in širšo javnost, odpreti razpravo in ubraniti (ter ohraniti) Jadransko morje. Ena prvih aktivnosti je bila obširna konferenca, ki je potekala v aprilu in je združila vrsto strokovnjakov različnih področij, ki so se ukvarjali z vprašanjem, kako ohraniti jadransko biotsko raznovrstnost oziroma biodiverziteto, kako učinkovito in čim manj invazivno uporabiti sodobno podvodno tehnologijo, kako s pomočjo robotike in senzorike izvajati monitoring podvodnega prebivalstva in kako se uspešno soočiti z odpadki v morju.

Projekt SUSHI DROP se nanaša predvsem na monitoring oziroma beleženje morske biodiverzitete, pri čemer se zanaša na posebne podvodne drone oziroma t.i. UUV – »unnamed underwater vehicles«, italijansko-hrvaška skupina strokovnjakov pa razvija celo svoje podvodno vozilo, ki bo specializirano za monitoring posebej zanimivega morskega dna. Tehnologija je izredno kompleksna, saj vsebuje najsodobnejše elemente optike, akustike in pametnega, avtonomnega upravljanja s primesmi umetne inteligence in navigacije, kot si je lahko na cesti zgolj želimo.

INNOVAMARE se po drugi strani nanaša na razvoj posebnega modela inovacijskega ekosistema, ki bi s sodelovanjem robotike in senzorike omogočil kontrolo onesnaženosti Jadranskega morja. Cilj projekta je predvsem mednarodno sodelovanje držav, ki si delijo Jadransko morje ter enotno izvajanje ukrepov za zaščito in čistočo morja.

Vir: Ekovjesnik