Znanstveniki pravijo, da še ni prepozno za rešitev grenlandske ledene plošče, ki je bolj odporna na globalno segrevanje, kot se je zdelo.

Največja ledena plošča na svetu je morda bolj odporna na globalno segrevanje, kot so prejšnje študije zatrjevale, so ugotovili znanstveniki.

Tudi če se Zemlja začasno segreje za 2 stopinji Celzija nad predindustrijskimi temperaturami do leta 2100, še vedno obstaja možnost, da preprečimo, da bi se grenlandska ledena plošča stalila in povzročila dramatično povišanje morske gladine.

Vseeno pa mednarodna skupina raziskovalcev dodaja, da dolgotrajno segrevanje za 1,7 °C postavlja planet v nevarnost. »Naši rezultati poudarjajo, da imamo še vedno možnost ukrepati, tudi če ne uspemo ostati pod 1,5 ali 2 stopinjama globalnega segrevanja v naslednjih desetletjih in začasno presežemo kritični temperaturni prag grenlandske ledena plošče,« pravijo raziskovalci.

Še zadnji poziv pred podnebno katastrofo

Kljub temu pa počasna reakcija ledenih plošč na segrevanje ni razlog za veselje, saj nam točka preloma in nepovratnih posledic podnebnih sprememb še vedno grozi – vsaj, če ne spremenimo trenutnega ravnanja. Študija tako nakazuje le, da možnost za rešitev ledenih plošč še obstaja. Kakšna je? Takojšnja in korenita sprememba človeškega vpliva.

Če bi grenlandska ledena plošča popolnoma izginila, bi to lahko privedlo do katastrofalnega globalnega dviga morske gladine za več kot sedem metrov.

»Višje kot so temperature, težje bo dolgoročno varno preprečiti taljenje. To je razlog, zakaj moramo hitro ukrepati in ohraniti globalne povprečne temperature pod 1,5 stopinje Celzija,« opozarjajo znanstveniki ter dodajajo:

»Grenlandska ledena plošča je le majhen del slike in če ne bomo pravočasno ukrepali, se bomo morda soočili z mnogimi drugimi negativnimi posledicami, povezanimi z podnebnimi spremembami, ki jih bomo morda morali soočiti.«

Vir: EuroGreen News