Pariška županja se pridružuje zelenim ukrepom številnih evropskih mest in za francosko prestolnico načrtuje pravo ekološko revolucijo, ki bo omogočila, da bodo pariški pešci in kolesarji lahko kjerkoli v le 15 minutah.

Zelena revolucija Pariza, foto: Facebook/Anne Hidalgo

Klimatske spremembe zahtevajo korenite spremembe, česar se zaveda tudi županja Pariza, Anne Hidalgo. Za svoj drugi mandat si je zastavila zelo zelene cilje z željo, da Pariz spremeni v povsem ekološko mesto.

Že v času svojega prvega mandata leta 2014 se je zagnano lotila izboljševanja kvalitete zraka ter zmanjševanja emisij avtomobilskega prometa, mestno jedro pa je prepustila pešcem in kolesarjem. Številne kritike nasprotnikov je niso ustavile, želja po novem mandatu in podpora, ki jo uživa, pa potrjujeta, da je bilo njeno dosedanje delo več kot uspešno.

Kamorkoli v 15 minutah

Pariška županja, sicer tudi kandidatka za prihajajoče županske volitve, namerava delo nadaljevati, tokratna misija je usmerjena predvsem v intenzivno ozelenjevanje mesta, pretvarjanje betonskih džungel v zelene oaze ter izdelavo učinkovite in dostopne kolesarske infrastrukture. Anne Hidalgo pa si je zadala še eno, precej revolucionarno misel, saj, kot poroča Ekovjesnik, namerava v novem mandatu mesto preoblikovati tako, da bo prav vse, kar meščani potrebujejo, dostopno v 15 minutah hoje ali kolesarjenja.

Nova pariška revolucija – tokrat zelena

Prav taka ekološka revolucija je ključna za boljšo kakovost vsakodnevnega življenja Parižanov, meni Hidalgova, predpogoj pa so brezhibne mestne ulice z zelenjem, čistimi tlemi, kolesarskimi stezami, lokalnimi komunalnimi redarji ter učinkovito policijo … Parkirišča za avtomobile namerava županja postopoma spremeniti v parkirišča za kolesa in tako prebivalce rahlo dregniti ter spodbuditi k ideji kolesarjenja. Naslednji korak bo organizacija manjših, trajnostno naravnanih trgovin ali manjših tržnic na strateških mestih, s čimer bi bilo meščanom v 15 minutah res dostopno prav vse. Tudi lekarne, zdravstveni domovi, bolnišnice in knjižnice.

Kioski za trdnejše lokalne vezi

Pomembno vlogo pri revolucionarni preobrazbi Pariza igrajo tudi mestni kioski, les Kiosques Citoyens, majhni objekti, ki nudijo različne aktivnosti, pomoč ali zgolj kotiček za druženje. S kioski želi Hidalgova spodbuditi povezovanje ljudi, ki živijo na nekem območju, splesti trdnejše vezi ter preprečiti vse večjo individualizacijo posameznikov, ki jo nakazujejo statistike.

Pariška županja se lahko pohvali kot odlična voditeljica, kar dokazuje tudi njena pozicija predsednice globalne mreže vodilnih svetovnih mest C40 Cities and Climate Leadership group, kmalu pa bo mogoče videti, ali se bo v prihodnjih letih lahko pohvalila tudi z nazivom ponovno izbrane pariške županje.