Avtonomna vozila bodo odslej veliko bližje Mariboru, saj Dunajčane na ulicah že kmalu čakajo samovozečimi električnimi avtobusi, ki bodo lahko sprejeli deset potnikov.

Foto: Wiener Linien

Po skoraj dveh letih testiranja bodo že to poletje po Dunaju zajadrali avtonomni električni avtobusi z imenom »auto.Bus – Seestandt«, ki so tehnološko dovršeni, vredni zaupanja in ki vsekakor ne bodo nikdar zamudili voznega redna ali vas pozabili na postaji. Pred dvema letoma so v Avstriji na več lokacijah sprva testirali le samovozeča vozila brez potnikov, zadnje leto in pol pa so lahko v vožnji prostovoljno sodelovali tudi zainteresirani meščani. Trenutno potekajo še zadnji meseci testiranja, avtonomni avtobusi pa se nahajajo v mestni četrti Seestadt Aspern.

Foto: Wiener Linien

Počasi, a varno

Vožnja s samovozečimi avtobusi bo za Dunajčane brezplačna, slednji pa bodo po posebej omejenem območju vozili le s hitrostjo 20 kilometrov na uro ter bodo lahko brez napajanja delovali približno 9 ur.

Zaradi varnosti bo dovoljena le vožnja potnikov v sedečem položaju, na en avtobus pa bo lahko sedlo enajst potnikov oziroma deset potnikov ter operaterja, čigar naloga je intervencija v primeru nepričakovanih prometnih situacij kot so ovire, smeti ali drugi nepredvideni predmeti na vozišču. Vožnjo avtobusa bo mogoče spremljati tudi preko posebne QR kode, ki bo pokazala, kako daleč od posamezne postaje se avtonomno vozilo v nekem trenutku nahaja.

Vir: Ekovjesnik, Wiener linien