Avstrijska prestolnica bo svojim meščanom podelila subvencije za ozelenjevanje fasad, zgled pa je že tamkajšnji urad za komunalo, ki ga prekriva kar 17 000 rastlin.

Dunaj bo svojim meščanom namenil subvencije za ozelenjevanje fasad.

Upravna stavba dunajskega urada za gospodarjenje z odpadom, čiščenje cest in promet je že deset let prekrita z zelenjem, v prihodnjih letih pa bo z novimi subvencijami, ki jih ponujajo v avstrijski prestolnici, na Dunaju zelenih fasad še več.

Zelene fasade – naravna klima

Prebivalci Dunaja bodo lahko za svoje domove dobili subvencije v višini 5200 evrov za ozelenjevanje fasade, 3200 evrov za sadno drevo na svojem dvorišču ter do 20 200 evrov za zelene strehe. Zelenje v mestu služi kot naravna klimatska naprava, kar predstavlja odlično rešitev poletni vročini v mestih ter vse višjim temperaturam, ki so posledica podnebnih sprememb. V upravi dunajskega urada za komunalo, katere fasada je v celoti prekrita z začimbami, sivko, cvetlicami in drugimi travnimi vrstami, opažajo, da njihov navpični vrt v letu opravi delo 45 klimatskih naprav.

Prebivalci Dunaja bodo lahko za svoje domove dobili subvencije v višini 5200 evrov za ozelenjevanje fasade, 3200 evrov za sadno drevo na svojem dvorišču ter do 20 200 evrov za zelene strehe.

Dunaj zelene fasade ureja predvsem na svojih, mestnih stavbah, namen subvencij pa je predvsem spodbuditi meščane, da se za ozelenitev odločijo tudi na svojih zasebnih ali poslovnih stavbah. Zelene fasade bodo ob ohlajanju poskrbele še za večjo biotsko raznovrstnost, saj bodo v mesto spet privabile opraševalce ter številne ptičje vrste. Zelene rastline skrbijo tudi za učinkovito varovanje pred UV žarki, hkrati pa lahko predelajo ogromne količine ogljikovega dioksida, ki nastaja v mestnem prometu.