Medtem ko v Mariboru dražimo prevoz z mestnimi avtobusi bodo na Dunaju z novo aplikacijo prebivalci, ki za potovanje po mestu ne bodo uporabljali avtomobila, nagrajeni z muzejskimi ali koncertnimi kartami.

Foto: Facebook, Wiener Linien

Dunaj, ki je znan po odličnem javnem prevozu, že peto leto zapored pa velja za mesto, v katerem število letnih vozovnic za javni prevoz presega število registriranih avtomobilov, uvaja še eno dobrodošlo novost.

Ta teden je v uporabo stopila nova aplikacija, poroča thelocal.at, s katero bodo Dunajčani nagrajeni za ne-uporabo avtomobila. Prvih šest mesecev bo za aplikacijo testnih, uporabljalo pa jo bo 1000 uporabnikov. Po testnem obdobju bo, če se bo izkazala za uspešno, aplikacija na voljo širši javnosti.

Koliko ogljikovega dioksida prihranite?

Aplikacija deluje na način sledilnega sistema, ki prepozna način potovanja ter na podlagi tega preračuna, koliko ogljikovega dioksida ste prihranili v primerjavi z vožnjo z avtomobilom. Član dunajskega mestnega sveta, Peter Hanke, je na predstavitvi nove aplikacije povedal: »Želimo zmanjšanje CO2 s kulturno izkušnjo.« Aplikacija bo namreč uporabnikom omogočala zbiranje »kulturnih žetonov«, ki jih bodo lahko kasneje unovčili in dobili karte za koncerte ali muzeje.

Član dunajskega mestnega sveta, Peter Hanke, je na predstavitvi nove aplikacije povedal: »Želimo zmanjšanje CO2 s kulturno izkušnjo.« Aplikacija bo namreč uporabnikom omogočala zbiranje »kulturnih žetonov«, ki jih bodo lahko kasneje unovčili in dobili karte za koncerte ali muzeje.

Zeleni žetoni v zameno za kulturo

Uporabnik si bo »kulturni žeton« prislužil, ko bo prihranil 20 kilogramov CO2, kar se lahko z ne-uporabo avtomobila za vsakodnevne opravke doseže že v dveh tednih. Žetone bodo lahko uporabniki zamenjali za brezplačne vstopnice v kulturnih ustanovah, ki so se odločile za sodelovanje – med te zaenkrat sodijo Muzej mestne zgodovine, umetniški razstavni prostor, gledališče ter ponudnik klasičnih koncertov.

Zeleno mesto

Dunaj sicer že več let velja za eno bolj trajnostno ter družbeno in okoljsko odgovornih mest. Javni prevoz je na Dunaju zelo priljubljen zaradi stalne gradnje prevozne mreže, rednemu posodabljanju voznega parka, krajšanju intervalov linij, ugodna pa je tudi letna vozovnica. Slednjo lahko Dunajčani kupijo za 365 evrov, nakup vozovnice pa zajema vožnjo z vsemi javnimi prevoznimi sredstvi v mestu, torej s podzemno železnico, vlaki, tramvaji in avtobusi.

Pod novo koalicijo je Avstrija odločena, da klimatsko nevtralna postane do leta 2040, kar 10 let pred ciljem, ki si ga je zadala Evropska unija.

Meščani se zavedajo pomena trajnostne mobilnosti

V letošnjem letu bo podjetje Wiener Linien v infrastrukturo, povečanje varnosti na postajah, ozelenitev postajališč ter vozil, prijaznih okolju, vložilo 368 milijonov evrov. Dunajčani se, z mestno ministrico za okolje, Ulli Sima na čelu namreč zavedajo, da se z odločitvijo za javni prevoz prihrani kar 1,5 tone škodljivega ogljikovega dioksida letno. Potniki se zavedajo tudi, da z nakupom vozovnice pomagajo pri gradnji infrastrukture ter skrbi za trajnostno mobilnost, zato je tudi delež slepih potnikov, ki znaša 1,9 odstotka, zanemarljiv.