CopenHill, sežigalnica v danskem Kopenhagnu, merila ravnanja z odpadki postavlja visoko. Morda bi se po sežigalnici odpadkov, ki je hkrati elektrarna in rekreativni prostor, glede na nedavne dogodke lahko zgledovali tudi v Mariboru?

Tehnološko dovršena sežigalnica odpadkov CopenHill predstavlja mejnik na področju trajnostne gradnje, saj na enem mestu združuje elektrarno in prostor za uživanje. Foto: Facebook/BIG-Bjarke Ingels Group

Danska prestolnica se lahko pohvali z inovativno in vsestransko uporabno sežigalnico odpadkov CopenHill, ki na eni strani številnim gospodinjstvom zagotavlja elektriko in toploto, hkrati pa ponuja celoletno smučišče, sprehajalno pot, polno zelenja ter najvišjo plezalno steno na svetu.

Izgradnja tako obsežnega projekta je trajala skoraj desetletje, nedavno pa je CopenHill končno doživel odprtje. Čeprav prvih nekaj idej ni ugledalo luči, je podjetju z imenom BIG naposled le uspelo in danska sežigalnica odpadkov je postala model za vse prihodnje podvige na področju ravnanja z odpadki ter trajnostne gradnje.

Edinstvena sežigalnica odpadkov, ki služi kot prostor za rekreacijo. Foto: Facebook/BIG-Bjarke Ingels Group

Streha danske sežigalnice bo namenjena pohajkovanju, teku, druženju ter celo smučanju. Foto: Facebook/BIG-Bjarke Ingels Group

Stavba, ki ne služi le sama sebi

Osnovna vizija podjetja BIG je bila izgradnja nečesa, kar bi bilo mogoče 100 % izkoristiti. V tovarnah, velikih halah ter tujih sežigalnicah odpadkov so namreč videli estetske pomanjkljivosti, saj taki objekti navzven niso bili videti kaj prida ter so bolj ali manj kazili svojo okolico. Tako se je rodil CopenHill, ki okolice vsekakor ne kazi, ampak jo nadgrajuje.

CopenHill bo v poletnih mesecih obiskovalcem ponujal pohodniške poti, igrišča, fitnes na prostem, tekaške in plezalne stene ter osupljiv razgled, v zimskih mesecih pa bo dodanih več kot 500 metrov smučarskih strmin.

Na vrhu prostor za užitek, pod površjem sežiganje

Vsestranska sežigalnica je eden od korakov, s katerimi namerava vodstvo Kopenhagna do leta 2025 pripeljali do naziva prvega ogljično nevtralnega mesta na svetu. Celoten objekt obsega kar 41 000 kvadratnih metrov površin, urbani rekreacijski center ter prostor za izobraževanje o okolju, pod površjem pa se skriva sežigalnica, ki bo letno predelala kar 440 000 ton odpadkov in proizvedla čisto, ekološko energijo za 150 000 domov. Svojevrsten arhitekturni podvig bo predstavljalo tudi CopenHillovo pročelje, zgrajeno iz prekrivajočih se aluminijastih plošč.

Najbolj čista elektrarna na svetu

»Copenhill je izjemen arhitekturni izraz nečesa, kar bi drugače ostalo nevidno: najbolj čiste elektrarne na svetu. Kot elektrarna je Copenhill tako čist, da smo lahko sam objekt spremenili v stičišče družbenega življenja celotnega mesta – pročelje služi kot plezalna stena, streha kot pohodna pot, strmine pa kot smučišče. Kristalen primer hedonistične trajnosti – trajnostno mesto namreč ni boljše le za okolje, ampak tudi za življenje meščanov,« je povedal Bjarke Ingels, ustanovitelj in direktor podjetja BIG, ki bdi nad celotnim projektom.

Celotno zgodbo projekta lahko preberete tudi v obsežnem prispevku portala ArchDaily.

Mejnik in zgled za prihodnost

Hkrati inovativna in tehnološko dovršena sežigalnica odpadkov predstavlja mejnik, ki označuje vsa dosedanja prizadevanja po bolj trajnostnih načinih življenja ter postavlja merila za naprej. CopenHill je namreč primer dobre prakse, ki združuje znanja številnih področij, od gradbeništva, arhitekture, naravovarstva, kemije do športa, družboslovja …