V luči svetovnega dneva hrane 2023, ki je posvečen pomenu vode, se velja ozreti tudi k lokalnim pobudam, ki se zavzemajo za odgovorno ravnanje s hrano in vodo.

Mariborsko podjetje Snaga je gotovo eno od teh. Snaga ni znana le po učinkovitem ravnanju z odpadki, temveč tudi po svojem prizadevanju za trajnostno upravljanje vodnih virov.

»Javno podjetje Snaga, d.o.o.. ima v svojo strategijo umeščeno družbeno in okoljsko odgovorno ravnanje s hrano in vodo. V ta namen je v pripravi tudi Politika trajnostnega razvoja, ki bo izvedena v letu 2024.« pojasnjujejo v podjetju Snaga in dodajajo:

»Odgovorno ravnanje s hrano in spodbujanja pitja vode iz pipe sta konstantni del ozaveščanja in obveščanja tako naših sodelavcev kot tudi uporabnikov naših storitev.«

»Tako k zdravi prehrani kot k pitju kakovostne vode iz pipe spodbujamo tudi naše zaposlene, v ta namen je vsak zaposleni v Javnem podjetju Snaga prejel tudi stekleničko za vodo za večkratno uporabo. Smo tudi imetnik certifikata “Voda iz pipe”«, še dodajajo v podjetju.

Voda je esencialna za življenje na Zemlji. Sestavlja več kot 50 % naših teles in pokriva približno 71 % površine naše planete. Vendar je le 2,5 % vode sladke, primerne za pitje, kmetijstvo in večino industrijskih potreb. Voda je gonilna sila za ljudi, gospodarstvo in naravo, hkrati pa tudi temelj naše prehrane.

Poleg tega si v podjetju Snaga prizadevajo za zmanjšanje izgub hrane in preprečevanje onesnaževanja voda s trajnostnimi metodami. Snaga je tako postala ključni partner v lokalnem prizadevanju za boljše ravnanje s hrano in vodo, ki koristi tako okolju kot tudi lokalni skupnosti.

 

Kako lahko prispevamo k trajnostnemu ravnanju s hrano in vodo?

Za trajnostno ravnanje s hrano in vodo smo odgovorni vsi, največji vpliv pa lahko ima naša odločitev o tem, kaj jemo – prav izvor hrane je namreč tisti, ki v največji meri vpliva na porabo vode.

 

Tako podjetje Snaga poudarja tudi pomen izbire lokalnih, sezonskih in svežih živil. Z nakupom lokalnih in sezonskih živil namreč podpiramo okolju prijazno kmetovanje ter zmanjšujemo potrebo po dolgih prevozih, kar pripomore k manjši porabi vode za prevoz hrane.

V podjetju Snaga z nami delijo nekaj podatkov, ki kažejo na to, da se v Sloveniji še vedno zavrže precej hrane: »Na nivoju Slovenije se je v letu 2022 zavrglo dobrih 150.000 ton hrane. Največ je nastane v gospodinjstvih, kar 47 %, v gostinstvu in strežbi 37 %, v trgovinah z živili 9 %, najmanj, 7 % odpadne hrane se zavrže v dejavnosti proizvodnje hrane. V lanskem letu je prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 72 kg hrane.«

Odgovorno ravnanje s hrano narekuje tudi manjšo količino zavržene hrane. Približno tretjina vse hrane na svetu po trenutnih podatkih namreč pristane v smeteh, z zmanjšanjem količine zavržene hrane pa prav tako prispevamo k manjši porabi vode in bolj trajnostni proizvodnji hrane.

In če vseeno pride do tega, da moramo hrano zavreči? Zavrzimo jo na učinkovit način – v obliki komposta, kar s številnimi iniciativami še posebej spodbujajo v podjetju Snaga.

Na svetovni dan hrane, 16. oktobra, se spomnimo pomena vode za naše življenje, hrano in planet ter se zavzemajmo za trajnostno upravljanje vodnih virov.

Hkrati pa se ozrimo tudi k lokalnim pobudam, kot je mariborsko podjetje Snaga, ki nam lahko služijo kot zgled v prizadevanju za odgovorno ravnanje s hrano in vodo